Buffé 1
Kjell-Henry julbakar med tradition Det är novembe
rmörk eftermiddag när Kjell-Henry Dahlberg står i köket och bakar. Han gör bullar, kakor och konfekt som smakar precis så som julens bakverk ska smaka. Ofta skruvar han till recepten med lite moderna ingredienser och kryddor; chokladbröden får smak av lime och festglassen blir pikant av inlagd ingefära. Men grunden är de gamla hederliga recepten från mamma Elsa i Dalarna. TEXT S 1NA GIDGÅRD RECEPT KJELL-HENRY DAHLBERG FOTO PER MAGNUS PERSSON Vinterns första snöstorm bygger upp en liten vall av pudersnö mo t fönsterrutorna. Men inne i köket är det varm t och doftar nybakat nä r Kjell-Henry Dahlberg tjuvstartar julbaket. Han är känd som den »roliga gubben» i reklamfilmer på teve. Men vad många inte vet är att han är kock till yrket, en mycket duktig sådan. Till jul bakas det alltid hemma i hans kök, det ska dofta av kardemumma , kanel och andra julkryddor. Många av recepten hänger med fran hans uppväx t i Grängesberg i Dalarna. Hans kära mamma Elsa var duktig pa att laga mat och baka , och hon har låtit kunskaperna gä i arv. -Ja g var alltid med henne i köket, och det är traditionerna fran mitt föräldrahem som återspeglas i recepten. Till julgransplundringarna skulle det alltid finnas teaterkonfekt, det var ett måste. Kjell-Henry har ett timmerhus i Lima där han tillbringar mycket tid, och där haller han traditionerna levande. Det finns bara vedspis och ingen elektricitet, men det har inte hindra t honom från at t laga en massa god mat där. Till hans recept finns alltid en liten historia. Kalasglassen, exempelvis, kommer frän hans tid i Danmark , där han jobbade som inredare åt Ikea. -De t är en riktig kaloribomb , men till fest är det väl okej ? Och ingefära ä r nyttigt, säger han. Kardemummakakorna , som Kjell-Henry kallar » hastlängder« för att de gar fort at t göra, gjorde alltid mamma Elsa när det kom oväntade gäster. Bullarna med julsmak är också hennes recept. -Ho n var väldigt pahittig och provade at t använda olika nya smaksättningar när hon bakade. Sa gör jag också. I de här bullarna är det pepparkakskrydda och lingon, vilket ger en härlig julkänsla. Utanför sänker sig novembermörkret alltmer, men inne i köket är det varm t och gott. Kjell-Henry avslutar julbaket med att garnera kardemummakakorna - med röd glasyr och silverkulor. -Ja g vill at t det ska kännas at t man har ansträngt sig lite extra. Julpynt är ett måste för Kjell-Henry. Här har vi blandat friskt; hans antika tomtar och fat från föräldrahemmet, med nya julprydnader från Indiska.