Buffé 1
HEMLAGAD KÖTTKORV Det är roligt att göra egen kor
v till jul. Kryddningen kan man variera. Här har jag bytt ut den traditionella kryddpepparn mot rosmarin. Tjockleken på korven kan man också variera beroende på vilket fjälster man väljer. Förvara korven rå i frysen och tina den före kokningen. För att få lite extra smak och färg fräser jag den färdigkokta korven en stund i stekpannan. FÖR 3 KG KORVMASSA: 2 kg nöt- eller viltfärs 1 kg fläskfärs 2 gula lökar 2 msk smör 1 dl potatismjöl 1 msk salt 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 msk målen ingefära 1 msk rosmarin 1 liter vatten 1/2 dl konc kalvfond 5-10 meter fjälster* beroende på tjocklek GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och finhacka löken. Fräs den lätt i smör i en stekpanna. Låt den svalna. 2. Blanda nötfärs, fläskfärs, lök, potatismjöl, salt, peppar, ingefära, rosmarin, vatten och fond till en lös färs. Stek ett litet prov och kolla kryddningen. 3. Montera korvstoppningsdelarna på hushållsmaskinen. Trä fjälstren på korvhornet. Stoppa korven löst. Knyt med bomullsgarn och klipp av mellan knutarna. 4. Frys in korven. 5. Tina korven och låt den sjuda i lättsaltat vatten i 15-20 minuter. Stek den ev i lite smör så att den får färg. *Fjälster kan man köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Annars, be din handlare att ta hem. FÖR ALLA? Hemlagad köttkorv innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfritt: uteslut smöret och använd i stället olja eller mjölkfritt margarin. Välj buljong i stället för kalvfond.