Buffé 1
KRYDDIG RODKAL Hemlagad rödkål går utmärkt att fr
ysa in. Den här har är en extra kryddig smaksättning. FÖR 4-6 PERSONER 2 rödlökar 1 klyfta rödkål (ca 500 g) 2 äpplen 2 msk smör 11/2 dl hönsbuljong (tärning + vatten) 1 dl russin 1/2-1 tsk sambal oelek 2 tsk pressad citron 1 msk honung 1/2 tsk salt 1/2 tsk kanel GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skiva löken tunt. Strimla kålen och skär den i bitar. Kärna ur äpplena och skär dem i små bitar. 2. Fräs löken, kålen och äpplena i smör i en stor stekpanna på svag värme ca 5 minuter. 3. Lägg över i en gryta och tillsätt buljong, russin, sambal oelek, citronsaft, honung, salt och kanel. 4. Låt allt koka i ca 10 minuter. Servera rödkålen ljummen eller kall till skinka, pastej och köttbullar. FÖR ALLA? Kryddig rödkål innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfrttt: uteslut smöret och använd i stället olja eller mjölkfritt margarin. JULKRYDDAD SNAPS Med saffran och kanel blir det härlig juldoft på snapsen. Dessutom har jag smaksatt halva spriten med limeskal och den andra hälften med apelsin. TILL 1 FLASKA JULKRYDDAD SNAPS 1 flaska Brännvin Special (70 cl) 1 /2 påse saffran å 1 / 2 g 2 msk socker 4 kanelstänger skal från 1/2 apelsin och 1 lime GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda spriten med saffran, socker och kanel. 2. Häll upp det i 2 flaskor. Lägg apelsinskal i den ena flaskan och limeskal i den andra. 3. Låt spriten stå och dra i ca 1 vecka. Sila och kyl snapsen. Sedan har den lång hållbarhet.