Buffé 1
KYCKUNGPATE En läcker paté som håller sig i kylen
i några dagar. Den går också bra att frysa. FÖR 6- 8 PERSONER 200 g kycklingfilé 200 g kycklinglever 300 g nötfärs 1 gul lök 1-2 vitlöksklyftor 1 msk smör 2 tsk salt 2 krm svartpeppar 1 tsk timjan 2 msk vetemjöl 2 ägg 2 dl vispgrädde GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skär kycklingfilén och -levern i små bitar. Skala och finhacka löken och vitlöken. 3. Bryn kycklingen och levern i smör i en stekpanna. Ta upp den och fräs löken. 4. Blanda nötfärsen med salt, peppar, timjan, mjöl och ägg. 5. Rör i kyckling, lever, lök och grädden, lite i taget. 6. Häll smeten i en smord, ugnssäker form, ca 1 1II liter. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme. Täck ev med aluminiumfolie. Låt patén kallna. Servera den i skivor. FÖR ALLA? Kycklingpaté innehåller gluten, mjölk och ägg. Ändra så här till glutenfritt: använd majsstärkelse (maizena) i stället för vetemjöl. Mjölkfritt: uteslut smöret och använd i stället olja eller mjölkfritt margarin. Använd den mjölkfria »gräddeprodukten« Imat i stället för vispgrädde. (A 4R INLAGD ORTSILL Här lägger jag in en stor sats sill i örtkryddad ättikslag. Den bör stå i minst 1 dygn innan den serveras, den håller ca 2 veckor i kylen. Som variation kan man använda den inlagda sillen i en örtkryddad sås. 4 stora urvattnade sillfiléer, ca 450 g 11/2 dl vatten 1 dl socker 1/2 dl ättiksprit (12%) 10 krossade kryddpepparkorn 1 lagerblad 1/2 rödlök 1 bit purjolök 1 dl färska örtkryddor, tex timjan, rosmarin, persilja, dill GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp vatten, socker, ättiksprit, kryddpeppar och lagerblad. Låt lagen kallna 2. Skölj sillfiléerna och skär dem i bitar. Skiva rödlök och purjolök. 3. Varva sillen med rödlök, purjolök och örtkryddor i en burk. Häll över lagen. 4. Låt stå minst 1 dygn i kylen. FÖR ALLA? Inlagd örtsill innehåller inte gluten, mjölk eller ägg.