Buffé 1
CHOKLADBRÖD MED APELSIN OCH LIME Goda och snabbgj
orda småkakor. Mammas klassiker i nästan varje hem, här med citrus. CA 60 STYCKEN 200 g smör 2 dl socker 1 ägg finrivet skal av 1 apelsin, 1/2 citron och 1/2 limefrukt 5 dl vetemjöl 3 msk kakao 1 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker 1 uppvispat ägg till pensling pärlsocker GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. Rör smör och socker smidigt. Tillsätt ägg och citrusskal. Rör kraftigt. 2. Blanda de torra ingredienserna och arbeta in dem i degen. 3. Ta upp på mjölat bakbord och dela i 6 delar. Rulla ut dem till 2 cm tjocka rullar och lägg på bakpappersklädd plåt. 4. Platta till rullarna och pensla med ägget. Strö på pärlsocker. 5. Grädda i ca 15 minuter. Skär dkakorna i sneda bitar medan de fortfarande är varma. HEMGJORD MANDELKONFEKT CA 50 STYCKENA 10 G 100 g sötmandel 6 bittermandlar 1 dl vetemjöl 1 dl vispgrädde ca 5 dl florsocker hushållsfärg eller kakao att färga med GÖR SÅ HÄR: 1. Skålla och skala mandlarna. Mal dem i mandelkvam. 2. Rör ner mjölet i grädden i en kastrull och koka upp. Rör hela tiden. Den ska samla sig till en klimp som släpper kastrullkanten. Ta från värmen och låt kallna. 3. Arbeta in florsocker och malda mandlar i degen. 4. Dela upp massan i 3 lika stora bitar. Färga alla eller några av delarna med exempelvis gul, röd eller grön hushållsfärg, eller ev någon med kakao (det ger även smak). 5. Kavla ut var och en av bitarna. Lägg dem ovanpå varandra och ta ut figurer med små mått eller skär dem i sneda fyrkanter. Tips! Konfektbitarna kan också doppas till hälften i smält choklad. LÄTTGJORDA JULKAKOR CA 30 STYCKEN 100 g smör eller margarin 1/2 dl socker 1 ägg 3 msk mjölk 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk stött kardemumma 1/2 tsk målen ingefära 2 tsk kanel GLASYR: 2 dl florsocker röd hushållsfärg ca 1 msk pressad citronjuice GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. Rör ihop matfett, socker och ägg. Tillsätt mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och kryddorna. Tillsätt det. 2. Arbeta ihop degen på bakbordet och rulla ut den till 3 längder. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta till något. 3. Grädda i ca 10 minuter. Rör under tiden ihop glasyren. Gör en strut av smörgåspapper. 4. Ringla glasyr över längderna. Garnera ev med silverkulor och skär i bitar innan de kallnat och hårdnat helt. JULBULLAR Ta ditt bästa vetebrödsrecept till ca 40 bullar (eller receptet på mjölpåsen) och fyll med den här härliga julfyllningen. Rör ihop 100 g rumsvarmt smör, 1 msk vaniljsocker och 2 tsk pepparkakskrydda eller kanel. Kavla ut degen till en stor plätt på mjölad bänk. Bre på blandningen och ca 1 dl lingonsylt. Rulla ihop från långsidan. Skär bitar och lägg i pappersformar. Pensla med uppvispat ägg och strö ev på lite pärlsocker. Tips! Grönt pärlsocker gör man genom att häl la ut lite pärlsocker på ett fat och droppa över grön hushållsfärg. Rör runt tills sockret är grönt. FÖR ALLA? Chokladbröd med apelsin och lime innehåller gluten, mjölk och ägg. Hemgjord mandelkonfekt innehåller inte ägg. Gluten och mjölk ingår. Lättgjorda julkakor innehåller gluten, mjölk och ägg. Julbullar innehåller gluten, mjölk och ägg. Ändra till glutenfritt: baka efter ett recept på glutenfria bullar och följ beskrivningen på Buffés julfyllning. Mjölkfritt: använd soihavre i stället för mjölk till degspad och byt ut smöret mot mjölkfritt margarin. Äggfritt: uteslut äggpenslingen och pensla i stället med mjölk, filmjölk eller olja. Nygräddade bullar kan även penslas med smält smör och doppas i socker. •