Buffé 1
FLASKFILE MED RUSSIN OCH MUSKOT FÖR 4 PERSONER 60
0 g fläskfilé 2 msk smör 8 schalottenlökar 1 msk socker 1/2 dl vitt matlagningsvin 1/2 dl vatten 1 msk konc kalvfond 1/2 dl russin 3 timjankvistar 1 krm muskot (helst nyriven) 1 msk finhackad persilja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. Putsa fläskfilén fri från senor och hinnor. Salta och peppra generöst. Bryn runt om i en het stekpanna med 1 msk smör. Ställ in i ugnen på mellersta falsen i ca 30 minuter. 2. Skala och bryn schalottenlökarna i 1 msk smör. Strö över socker och låt smälta med löken. 3. Häll på vin, vatten, fond, russin, timjankvistar och muskot. Krydda med salt och peppar. 4. Låt puttra på låg värme under lock i 10 minuter. Ta av locket och småkoka i ytterligare 5 minuter. Vänd ner persiljan precis före servering. 5. Skär fläskfilén i cm-tjocka skivor och lägg upp på tallrikar. Skeda över lök och russin. Garnera gärna med vackra timjankvistar. Tips! Servera med gratinerad potatis. Koka ca 800 g skalad potatis i lättsaltat vatten tills den nästan faller sönder. Häll av vattnet och låt ånga av en stund. Häll över potatisen på ert ugnssäkert fat. Mosa dem lätt med gaffel. Droppa över generöst med olivolja, ca 3/4 dl. Strö över havssalt och nymalen svartpeppar. Gratinera ca 15 minuter i ugnen, 250°C tills ytan är gyllenbrun. För dig som har bråttom går det också bra att servera kokt potatis. Energi Fett Fibrer • FÖR ALLA? Fläskfilé med russin och muskot innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfritt: använd mjölkfritt margarin eller olja i stället för smör. Byt ut kalvfonden mot annan fond utan mjölk eller använd ca 1/2 buljongtärning. DRYCKESTIPS: Rött: 1999 Corbett Canyon Shiraz, Kalifornien (nr 22759,69 kr) Vitt: 2001 Tahbilk Marsanne, Australien (nr 6406,89 kr) DUKNINGSTIPS: Dukning med orientalisk känsla i ljusa svala färger, rustikt porslin i vitt och turkost, servetter och dukar i samma färger. Både ugnsform och tallrikar har vågiga kanter för att understryka det orientaliska formspråket Silverfärgade bestick och servettringar med pärlor ger en lyxig känsla kompletterade av röda ljusstakar och den mest klassiska blomman av alla, den röda nejlikan, en och en flytande i små glas, utspridda över bordet