Buffé 1
Kryddlatte Lägg exempelvis 112 krm målen kanel, 1
12 krm målen kardemumma och/eller 112 krm målen nejlika i bryggfiltret när du brygger kaffe (till ca 2 koppar). Värm 2 dl mjölk per person och skumma. Häll kaffe och mjölken i ett glas. FOTO INGVA R HUL T »Mycket av livets goda blir försummat bara därför att det inte kostar något.« Ryskt ordspråk SNABB SAFFRANSSMAK 1 stället för lussekatter till adventsfikat. Det är inte alltid man hinner baka lussebullar, som ska jäsa. Sätt ugnen på 175°C. Vispa 2 ägg och 3 dl socker. Tillsätt 1 paket (1/2 g) saffran, 200 g smält margarin och 1 1/2 dl mjölk. Blanda 4 dl mjöl med 2 tsk bakpulver och rör ner det i smeten. Häll i en bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Susanne Pettersson, Katrineholm Hyvlade POLKAGLASS Krossa polkagrisar fint i en mortel. Rör ut i vaniljglass (bigpackmodellen går bra). Ställ ev in i frysen en liten stund. Servera i dessertskålar. pepparkakor Perfekt till glöggbjudningen. Hembakat på ett kick - kakorna ska se slarviga ut. Blanda 500 g pepparkaksdeg med ca 1 dl mandelspån. Forma degen till en fyrkant. Linda in degen i plastfolie och lägg i frysen. Sätt ugnen på 175°C. Ta ut den frysta degen och låt ev tina lite. Hyvla tunna kakor med en osthyvel och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 5 minuter beroende på tjocklek. Låt kallna på bakgaller. SMAKSATT HONUNG Egen saffranshonung gör man lätt genom att röra ner 1 paket saffran (1/2 g) i 2-3 dl honung (ej flytande). En mysig present att ge bort. DUKA FINT I boken Det vackra bordet (Wahlströms) finns inspirerande dukningsidéer till såväl intima frukostar som välplanerade bröllop. Här finns verkligt noggranna steg för steg-bilder för dig som vill vika servetter till middagen och roliga tips till att göra egna servettringar. SAFFRANSDRESSING MED RÖD CHILI Den här knallgula dressingen är underbar att hälla över lättkokta varma grönsaker och rotfrukter, men passar också att ge bort i en fin dressingflaska. Finhacka 1/2 röd chilifrukt och 2 vitlöksklyftor. Koka upp tillsammans med 1 dl vitvinsvinäger, 1/2 tsk salt och 1 påse saffran (1/2 g). Låt sjuda några minuter. Låt svalna. Rör ihop 1 äggula, ca 1/2 dl honung och 2 tsk fransk senap. Vispa ner vinägerblandningen. Vispa i omgångar ner 3 dl mild olivolja. Förvara kallt www.kockens.se Här finns kryddklubb, festfixaren (med allt från marockanskt till västkustfest), dagens recept och fråga kocken. www.santamana.se Kryddiga knep och kurer, godare jul och en massa recept på bak & dessert, indiskt och asiatiskt Julkryddorna är perfekta smaksättare av couscous och ris. Man kan variera med kardemumma, kanel och saffran. För att inte tala om russin och flagad eller hackad mandel (gärna rostad).