Buffé 1
LAMM SYLTA En dillkryddad lammsylta som smakar lj
uvligt tillsammans med en klick majonnäs. Gör den gärna i små, vackra portionsformar. FÖR 1 STOR FORM ELLER 16 SMÅ: 11/2 kg lammkött med ben, t ex bog (ca 500 g kokt rent kött) 2 tsk salt/liter vatten 10-15 vitpepparkorn 10-15 kryddpepparkorn 2 lagerblad 1 tsk timjan några dillstjälkar 1 gul lök LAG: 8 gelatinblad 5 dl kokspad 1/2 dl torrt, vitt vin 1/2 tsk socker 1 dl hackad dill GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg köttet i vatten i en kastrull och koka upp. Ta bort skummet. 2. Tillsätt salt, vitpepparkorn, kryddpepparkorn, lagerblad, timjan, dillstjälkar och löken i bitar. 3. Låt allt koka på svag värme under lock 1-1 1/2 timme. Låt kallna. 4. Ta upp köttet och ta bort fettet på buljongen. Skär bort ben och fett från köttet. Skär köttet i små tärningar. 5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. 6. Koka upp 5 dl kokspad. Smaksätt det med vin och socker. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i buljongen. 7. Blanda köttet och den hackade dillen. Lägg det i en stor form eller i små portionsformar. Fördela buljongen över. 8. Låt dem stelna i kylen. Tips! Syltan går utmärkt att frysa. Gör den då i en stor form. När man sedan tinar den måste den hettas upp, exempelvis i en stor kastrull, och stelna på nytt. Då kan man fördela syltan i små formar om man vill. FÖR ALLA? Lammsylta innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Servera med äggfri majonnäs vid äggallergi eller välj i stället ev en klick örtcréme fraiche. •