Buffé 1
Så blir julen god och grön Frukt och grönt har in
te alltid en given plats på svenska julbord. Och sill, köttbullar och skinka i all ära. Men låt julens läckerheter bli både fler och sundare – komplettera med grönt! TEXT KATARINA SJÖSTRÖM FOTO ULRIKA POUSETTE GRÖNSAKER ELLER VEGETARISKA rätter är inte alltid vad vi associerar med ett svenskt julbord. Men boken »December, från adventspyssel till nyårspartaj« (Bonnier fakta) av Johanna Westman och Jens Linder bjuder på en del gröna recept. – Jag längtar alltid eſt er mer grönt på julbordet. Och det är ju något vi traditionellt saknar i det svenska köket i jule tider, säger Johanna Westman. – Vi ville jobba med råvaror som är i säsong och Gott samarbete! Jens Linder och Johanna Westman är aktuella med boken »December«. har inspirerats av att ta tillvara utbudet i frukt- och grönsakshyllorna den här perioden. Det blir mycket olika kålsorter och rotfrukter i våra recept. Framför allt grönkålen är en oförskämt bortglömd klassiker och faktiskt något av en favorit. Och så är den ju både nyttig och god, och går att göra många spännande recept med, säger barn- och kokboksförfattarinnan tillika programledaren. Johanna Westman har gjort boken tillsammans med Jens Linder, kock, journalist och prisad kokboksförfattare. Variera rucolan med att lägga i tunt skuren fänkål och hackade torkade tranbär. ÄPPEL- OCH VALNÖTSSALLAD Den perfekta julbordssalladen! Äpple och valnötter är goda smakkompisar med julskinkan. Serveras direkt innan avokadon mörknar. FÖR 4 PERSONER 2 röda äpplen 1 selleristjälk 1 dl valnötter 1 påse rucola (65 g) DRESSING 3 msk valnöts- eller olivolja 1 1/2 tsk senap 1 tsk vatten salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Dela och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor. 10 BUFFÉ 12 • 2 012 2. Skär sellerin i strimlor. 3. Hacka valnötterna grovt. Blanda allt med rucolan i en salladsskål. 4. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över salladen. Blanda om ordentligt. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.