Buffé 1
»Kasslern var en riktig fre dagsrätt som hela fam
iljen gillade. Vi åt rubbet!« PITA MED KINESISK KÖTTFÄRSRÖRA En icke-traditionell köttfärsrätt med kinesiska influenser som serveras i pitabröd. FÖR 4 PERSONER Skala och skär 1 rödlök och 1 vitlöksklyfta i tunna skivor. Skär ca 300 g vitkål i strimlor och 100 g champinjoner i skivor. Dela, kärna ur och strimla 1 grön paprika. Värm 1 förpackning pitabröd (375 g) enligt anvisning på förpackning. Fräs grönsakerna i 1/2 msk olja i omgångar i en stekpanna. Lägg grönsakerna åt sidan. Bryn 400 g nötfärs (5%) i 1/2 msk olja i stekpannan. Smula ner 1 köttbuljongtärning mot slutet. Krydda med salt och peppar. Vänd ner grönsakerna i färsen. Rör ner 1 msk kinesisk soja och 1 dl vatten och låt allt bli varmt. Dela och fyll pitabröden med köttfärsröran och servera med 1 dl sweet chilisås. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i bröd och buljongtärning. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i bröd och buljongtärning. Gör äggfri: kontrollera innehållet i bröd och buljongtärning. KATARINAS OMDÖME: »Den här rätten var riktigt god! Men lite tam i smaken och skulle tjäna på en extra vitlöksklyfta och att kryddas upp en del. Hade nog gärna sett en klick matyoghurt eller liknande till också. Av veckans rätter var det den här som kändes mest ’matlagning’, och det gillar jag. Kommer laga liknande varianter igen. Men med fetare köttfärs, som smakar mer och är saftigare.« 30 BUFFÉ 12 • 2 012 PASTA MED KYCKLING OCH ROSMARIN En lättlagad pastarätt med kyckling och haricots verts. FÖR 4 PERSONER Koka 4 portioner pasta, gärna gnocchi, enligt anvisning på paketet. Skala och skiva 2 vitlöksklyftor. Hacka 2 tomater. Koka 150 g frysta haricots verts i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Häll av. Stek 600 g strimlad kycklingfilé i 1 msk olja. Krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt vitlök, 1 tsk torkad rosmarin, 1 dl vatten och 1 1/2 dl lättcrème fraiche. Låt småkoka några minuter. Vänd ner haricots verts och tomater och låt det bli varmt. Blanda pastan med kycklingen. Krydda med lite extra svartpeppar. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche Gör äggfri: använd äggfri pasta. SWEET CHILIWOKADE GRÖNSAKER MED QUORN En vegetarisk mitt i veckan-rätt med thailändska influenser. Serveras med ris. FÖR 4 PERSONER Koka 4 portioner ris, gärna basmati, enligt anvisningen på förpackningen. Skala och skär 1 rödlök i tunna klyftor. Fräs lök och 1 påse frysta quornbitar (300 g) i 1 msk olja i en stekpanna ca 5 minuter. Tillsätt 1 påse wokgrönsaker, gärna thai (ca 600 g), och stek ytterligare 6–8 minuter. Rör ner 3 msk sweet chilisås, 1 msk japansk soja och färsk pressad juice från 1/2 lime. Servera med riset och limeklyftor. FÖR ALLA? Fri från gluten och mjölk, men både gluten och mjölk hanteras i produktionsanläggningen. Innehåller ägg. TONYS OMDÖME: »En allt-i-ett-rätt som passade mig perfekt. Hatar när det blir ett berg med disk på vardagskvällarna. Den här rätten var dessutom riktigt lättlagad. Smakmässigt gick pastan hem hos både Diddi och Pu. Vi pimpade rätten med lite färskriven parmesan (det brukar alltid ligga en bit i kylen).« ELLINORS OMDÖME: »Enklare än så här kan det knappast bli. Största insatsen var att strimla löken. Sedan var det bara att öppna två påsar och hälla direkt ner i stekpannan. Jag tycker quorn är toppen som veggoalternativ till kyckling, och hittills har ingen som jag bjudit gissat på något annat än kyckling. Nästa gång serverar jag risnudlar till, både godare och snabbare än kokt ris.«