Buffé 1
Nyår med Ernst Frukt med fi ness! »Tänk holländsk
renässansmålning. Vackert blickfång som får stå framme och signalera fest under hela måltiden.« BAROCKFRUKTFAT MED CITRONSÅS OCH KOKOSSMUL Låt din konstnärlighet och kreativitet komma loss och bygg ett vackert fruktfat. Med såsen och smulet blir desserten komplett! FÖR 6 PERSONER ca 1 1/2 kg blandad frukt (t ex ananas, kiwi, vindruvor, melon, fikon, jordgubbar och granatäppelkärnor) Planera nyårsfesten – här är körschemat 1–7 dagar före nyårsafton Gör rotfruktsknytena och frys in. Gör lökmarmeladen. Gör kokossmulet. Dagen före nyårsafton Gör fisk- och räk mosaiken. Gör dillcrèmen. Gör sherry- och salviasåsen. Nyårsafton Gör citronsåsen. Förbered päronpuckarna. Skär frukten i bitar. 2 timmar före servering Ta fram frukten. Tillaga köttet. 30–60 minuter före servering Skär fisk- och räkmosaiken i skivor. Tillaga rotfruktsknytena. Strax före servering Garnera fisk- och räkmosaiken. Tillaga päronpuckarna. Värm sherry- och salviasåsen. KOKOSSMUL 175 g kallt smör 2 dl havregryn 1 dl riven kokos 1 dl vetemjöl 1 tsk kanel 50 g grovhackad vit choklad 1 dl rörsocker CITRONSÅS 3 dl vispgrädde 1 burk lemon curd (320 g) GÖR SÅ HÄR: 1. Dagen före nyårsafton. Börja med kokossmulet. Sätt ugnen på 175°C. Skär smöret i bitar. Mixa hastigt ihop alla ingredienser i en matberedare eller nyp med fingertopparna ihop till en smulig massa. 2. Fördela blandningen på en bakpappersklädd plåt. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 15 minuter, tills det fått lite färg. Låt svalna och rör runt med en gaffel för att göra smulor. Förvara i en tättslutande burk fram till servering. 3. Nyårsafton. Gör citronsåsen. Vispa grädden fluffig. Blanda med lemon curden. Ställ i kylen fram till servering. 4. Ansa och skär frukterna i munsbitar. Ställ i kylen fram till servering. 5. Nyårsafton, 2 timmar före servering. Lägg upp frukten på ett vackert fat och låt den bli rumsvarm. 6. Lägg upp citronsås och kokossmul i var sin skål. Ställ såsen i kylen fram till servering. 7. Låt var och en dippa fruktbitarna i citronsås och kokossmul. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd rent havre och glutenfri mjölmix. Kontrollera innehållet i lemon curd alt. bjud med vispad grädde. Innehåller laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: ersätt citronsåsen med enbart vispad grädde. BUFFÉ 12 • 2 012 19