Buffé 1
Nyårslyx GLITTRANDE KARAMELL Blanda 2 dl socker,
1 dl vatten och 2 krm ättiksprit (12 %) i en kastrull. Koka upp. Koka på medelvärme till en sirapsliknande konsistens och guldig färg. Häll ut på ett bakplåtspapper. Låt karamellen svalna och stelna. Knäck karamellen och krossa i mortel till vackra guldliknande flakes/korn. FÖR ALLA?-tipsen hittar du på ICA.se/buffe HALLONSORBET FYLLD MED VANILJMASCARPONE PÅ CHOKLADKEXBOTTEN En riktig bomb med guldkant för ett sprakande avslut! Inspirerad av Nobelfesternas glassbomber men i det lilla formatet. Det är en uppfriskande dessert där syrlig sorbet möter krämig vaniljmascarpone. FÖR 6 PERSONER ca 3/4 liter hallonsorbet 1/2 ask mascarpone (125 g) 50 smör 50 g mörk choklad 9 fullkornsdigestivekex 1 dl vispgrädde 3 msk vaniljlikör (Liqeur 43) 2 msk honung 2 tsk färskpressad citronjuice HALLONSÅS 250 g hallon (frysta, tinade) 2 msk socker hallon till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Dagen före nyårsafton. Smält smöret i en kastrull. Grovhacka chokladen. Mixa hastigt kexen tillsammans med chokladen till grova smulor i en matberedare. Blanda i smöret. 2. Vispa grädden fluffig i en bunke. Blanda ner mascarpone, likör, honung och citronjuice. Rör till en slät konsistens. 3. Fyll 6 kaffekoppar/portionsformar (à ca 1 1/2 dl) till 3/4 med sorbet. Se till att trycka ner sorbeten så att det inte blir några mellanrum. 4. Spritsa i, eller gör en liten urgröpning i mitten och klicka i, gräddblandningen. 5. Fördela kex- och chokladsmulorna i ett jämnt lager på sorbeten så att du får som ett lock. Ställ i frysen. 6. Hallonsåsen: Mixa hallonen i matberedare eller med stavmixer. Passera genom finmaskig sil. Blanda med sockret. Ställ kallt. 7. Nyårsafton, 10 minuter före servering. Ta fram desserterna och låt stå 5 minuter. Doppa formarna hastigt i hett vatten. Stjälp upp »bomberna« på tallrikar. Dela dem på mitten. Servera med hallon och hallonsås. Garnera gärna med glittrande karamell, se tips ovan. Klä insidan av 6 kaffekoppar/portionsformar (à ca 1 1/2 dl) med plastfolie. Låt plastfolien hänga lite över kopparnas kanter. Fyll till 3/4 med sorbet, gräddblandning och chokladkex. Vik över plasten och fryst i minst 4 timmar. Doppa sedan formarna hastigt i hett vatten och lyft ut »bomberna« med hjälp av plasten. BUFFÉ 12 • 2 012 25