Buffé 1
Nyår med Ernst »Det rörliga sättet att äta passar
mig. Allt kan hända när man möts över faten med mat.« sparas och användas till desserten. 4. Lägg päronen på en bakpappersklädd plåt. Fördela osten på päronen. Ställ i kylen fram till tillagning. Hit kan förberedas 5. Strax före servering. Sätt ugnen på 225°C. Tillaga mitt i ugnen tills osten smält lite och fått fin färg, 5–8 minuter. 6. Toppa päronpuckarna med marmeladen. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: ersätt getosten med t ex laktosfri salladsost eller smakrik hårdost. Gör mjölkproteinfri: ersätt getosten med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ. FRASIGA ROTFRUKTSKNYTEN Lyxigt och smaskigt tillbehör till den helstekta kalven. FÖR 6 PERSONER ca 800 g blandade rotfrukter (t ex rödbetor, morötter, palster nackor och potatis) 1 1/2 tsk torkad timjan 1 dl grovhackade hasselnötter 150 g smör + smör till serveringen 1 ägg 1 paket filodeg (250 g) olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Dagen före nyårsafton. Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär rotfrukterna i 1/2 cm tjocka stavar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Ringla över 2 msk olja. Krydda med timjan, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda runt. 2. Rosta mitt i ugnen ca 15 minuter. 3. Smält smöret. Vispa upp ägget. Lägg ut ett ark filodeg. Pensla med smält smör (ända ut i kanterna), lägg på ett nytt filoark, fortsätt pensla och lägg sedan på ytterligare ett ark. Skär i 4 delar. Lägg ca 1/2 dl rotfruktsblandning i mitten på varje del. Strö över lite nötter. 4. Pensla ytterkanterna på filodegen med ägg. Vik ihop hörnen diagonalt, vrid om och gör ett så stiligt litet paket du kan. Upprepa tills du har 12 paket. Hit kan förberedas, frys i så fall in paketen. 5. Nyårsafton, ca 30 minuter före servering. Sätt ugnen på 200°C. Lägg paketen, otinade om de har varit i frysen, på bakpappersklädda plåtar. Pensla dem med smält smör. Tillaga i ugnen i omgångar tills paketen har fått fin färg, ca 20 minuter. FÖR ALLA? Gör glutenfri: uteslut filodegen och bjud den rostade rotfruktsblandningen i portionsskålar. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Läs innehållsdeklarationen på filodegen. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Läs innehållsdeklarationen på filodegen. Gör äggfri: läs först innehållsdeklarationen på filodegen. Uteslut ägget och pensla degen enbart med smör. Eller uteslut filodegen och bjud i portionsskålar. BUFFÉ 12 • 2 012 17