Buffé 1
Mattestarveckan Ellinor, Tony, Katarina, Lascha o
ch Sophie på Buffé älskar alla matlagning. INKÖPSLISTA FRUKT OCH GRÖNT 2 tomater 3 rödlökar ca 300 g vitkål 250 g champinjoner 1 grön paprika 1 lime 1,8 kg fast potatis 1 ask dill (20 g) 1 citron 1 ask persilja (20 g) FRYSTA VAROR 600 g haricots verts 600 g thai wokmix 800 g rödspätta 300 g quornbitar DILLSTEKT SPÄTTA MED PICKLES I CRÈME FRAICHE En enkel fiskrätt med traditionella smaker av dill och citron, som serveras med pickles. FÖR 4 PERSONER Tina 800 g frysta rödspättafiléer. Låt fisken rinna av ordentligt. Skala och koka 900 g potatis mjuk i lättsaltat vatten. Häll av 1 burk pickles (390 g) och pressa ut vätskan. Grovhacka dem och blanda med 1/2 dl lättcrème fraiche. Krydda med salt och peppar. Hacka 1 ask färsk dill (20 g) och lägg den på en stor tallrik. Skär 1 citron i klyftor. Salta och peppra spättan. Stek den i omgångar i 2 msk olja i en stekpanna. Vänd den sedan i dillen. Servera spättan med potatisen, såsen och citronklyftor. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche KASSLER I UGN MED KLYFTPOTATIS En rätt med kassler och ugnsrostade grönsaker där hela rätten tillagas i ugn på en plåt. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Skär 900 g potatis i klyftor. Dela 150 g champinjoner. Skala och klyfta 1 rödlök. Lägg allt på en bakpappersklädd plåt. Ringla över 1 msk olja och krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda runt. Ställ in mitt i ugnen ca 15 minuter. Lägg 500 g skivad kassler och 150 g frysta haricots verts på potatisen och stek ytterligare i ca 5 minuter, tills potatisen är mjuk. Koka upp 2 1/2 dl mellangrädde, 2 msk soja och 1/2 msk sambal oelek i en kastrull. Toppa potatisblandningen med 1 ask hackad färsk persilja (20 g) och servera såsen till. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot ris-, havre- eller sojabaserad gräddersättning. KYLDA VAROR ca 600 g kycklingfi lé, strimlad 2 dl lättcrème fraiche ca 400 g nötfärs (5%) ca 500 g kassler, färdigskivad 2 1/2 dl mellangrädde TORRA VAROR 4 portioner pasta, gnocchi 1 förpackning pitabröd (375 g) 1 burk pickles (390 g) ATT HA HEMMA 3 vitlöksklyftor, 1 köttbuljongtärning, japansk soja, kinesisk soja, sweet chilisås, torkad rosmarin, 4 portioner ris (gärna basmati), sambal oelek, salt, svartpeppar och olja. Grön saker och bröd till servering. SOPHIES OMDÖME: »Det är alltid bra att äta fi sk. När man panerar blir den oftast lite knaprigare, vilket jag gillar, värt att lägga lite extra tid på det. Jag har tyvärr svårt för pickles på burk, jag tycker helt enkelt inte om det. Jag tror att rätten i sig fallit mig mer i smaken med en annan sås, till exempel gräddfi l med sweet chili eller till och med en egengjord remouladsås.« LASCHAS OMDÖME: »Det här var veckans höjdpunkt i Erikssons kök. En riktig fredagsrätt som hela familjen gillade. Gick relativt snabbt att laga och smidigt att lägga på kasslern på slutet. Snyggt är det också med rödlök och allt det gröna. Vi åt upp rubbet! Såsen är det bra chilidrag i men lite för lös. Vårt tips är att ta 1 msk sambal oelek för ännu hetare sås, 1/2 msk för medium och 1 tsk för veklingar.« KASSEN – SÅ FUNKAR DET! ICA har matkassar man kan prenumerera på. De finns i utvalda butiker och i de tre kategorierna »Billiga veckan«, »Laktosfri« och »Inspiration«. Kassen är planerad för fyra personer, och man väljer om man vill ha tre eller fem middagar. Recept och bilder på rätterna medföljer. Bufféredaktionen har testat »Billiga veckan« vecka 51. Intresserad av en kasse? Gå in på ICA.se för att få veta mer. BUFFÉ 12 • 2 012 31 RÄTTER RUNT 500 KR 5