Buffé 1
GRÖNKÅLSPAJ MED VALNÖTTER En matig paj på vintern
s gröna guld, och ett bra vegetariskt alternativ på julbordet. FÖR 6–8 PERSONER 150 g smör 3 1/2 dl dinkelmjöl eller vetemjöl ca 2 msk iskallt vatten smör salt, svartpeppar FYLLNING 250 g färsk grönkål eller spenat 2 rödlökar 2 dl valnötter 3 ägg 2 dl vispgrädde 1 dl mjölk 200 g getost (chèvretyp) GÖR SÅ HÄR: 1. Hacka snabbt ihop smör och mjöl, allra helst i en matberedare. Tillsätt vattnet och fortsätt mixa tills du har en deg. Låt degen ligga i kylskåpet 30 minuter. 2. Fyllning. Repa och grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten i 5–10 minuter. Låt rinna av i ett durkslag. 3. Skala, halvera och skiva löken tunt. Fräs lök och kål i 1 msk smör på inte alltför hög värme i en stor stekpanna några minuter. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. 4. Sätt ugnen på 200°C. Tryck ut degen i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen. 5. Grovhacka valnötterna. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en bunke. 6. Lägg kålblandningen i det förgräddade paj skalet. Smula över chèvren och häll äggstanningen i formen. Strö över valnötterna. 7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 35–40 minuter. FÖR ALLA? Gör glutenfri: ersätt pajdegen med glutenfritt pajdegsrecept. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg. TIPS! SPENATPAJ Pajen passar också fint att göra med spenat. Skippa momentet med kokningen och fräs spenat och lök i några minuter. ROTFRUKTSSALLAD Frisk och vacker i skira pasteller är den här salladen ett fint tillbehör. 1 polkabeta eller rödbeta 1 gulbeta 1 morot 1 fänkål FÖR 4–6 PERSONER VITKÅLSSALLAD 1/2 granatäpple DRESSING MED ÖRTMAJONNÄS En härligt grön och fyllig sallad med hemmixad örtmajonnäs. Håller sig fräsch 3 dagar i kylen. FÖR 4–6 PERSONER 1 klyfta vitkål (ca 350 g) ÖRTMAJONNÄS 1 vitlöksklyfta 1 ägg 2–3 dl plockade färska örter, t ex basilika, mynta, koriander, bladpersilja 2 msk äppelcidervinäger 2 dl neutral rapsolja finrivet skal av 1 citron salt GÖR SÅ HÄR: 1. Strimla vitkålen fint. Använd gärna osthyvel eller mandolin. 2. Skala och skär vitlöken i bitar. 3. Mixa ägg, vitlök, örter, 1/2 tsk salt och vinäger med stavmixer eller i matberedare. 4. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Blanda i citronskal och smaka av med salt. 5. Blanda kålen med örtmajonnäsen. Låt salladen stå till sig i kylskåpet en stund före servering. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg. 3 msk olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Skala polkabeta, gulbeta och morot. Riv dem på rivjärnets grova sida. Skär fänkålen i tunna skivor. Bryt granatäpplet i bitar och pilla ut kärnorna. Lägg allt i en skål. 2. Blanda ihop olja med citronjuice och 1/2 tsk salt. Häll dressingen över salladen. Blanda ordentligt. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 12 • 2 012 11 färskpressad juice av 1/2 citron salt