Buffé 1
VÅGA VÄGRA SKINKA! FYLL TALLRIK NUMMER TRE MED EN
LYXIG VARMRÄTT MED JULKÄNSLA. LAMMFIOL MED PALSTERNACKSGRATÄNG Läckert lamm och en krämig gratäng fylld med cheddarost i sällskap. Bättre blir det knappast. FÖR 4 PERSONER ca 500 g lammfiol GRATÄNG 600 g palsternacka 2 morötter 3 msk smör 2 msk vetemjöl 3 dl mjölk (3 %) 2 dl vispgrädde 1 äggula 1 dl riven cheddarost I GLASET Vita torra och fylliga Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc (99 kr, 2051) eller den klassiska, kryddiga Saint Clair Pinot Noir (99 kr, 16015). Alkoholfritt: Natureo Free Syrah (51 kr, 1940) skånsk senap smör, salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Skala och skär palsternacka och morot i slantar. 3. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 10 minuter. Häll av och låt rinna av i durkslag. 4. Fräs smör och mjöl i kastrullen. Tillsätt 2 dl av mjölken och vispa till en slät sås. 5. Vispa ner resten av mjölken och grädden. Låt koka ihop till en tjock bechamelsås ca 5 minuter. Rör då och då. 6. Ta från värmen och vispa i äggula och ost. Krydda med 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. 7. Smörj en ugnssäker form. Lägg i palsternacka och morot och häll över såsen. 8. Gratinera mitt i ugnen ca 25 minuter, täck ev med aluminiumfolie mot slutet om den börjar få mycket färg. 9. Skär köttet i skivor och servera med gratängen. Picklade äpplen och senap ger sting till rätten. FÖR ALLA? Gör glutenfri: uteslut vetemjöl och smör till såsen. Red den kalla vätskan med majsstärkelse, Maizena, s k toppredning. Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av mjölk, grädde och matfett. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk, grädde, matfett och ost med mjölkfria alternativ. Gör äggfri: uteslut äggulan. PICKLADE ÄPPLEN Söt, syrlig och fin att titta på. Och en perfekt smakkompis till lamm och gratäng. FÖR 4 PERSONER 3 små syrliga röda äpplen (ca 300 g) 1/2 gul lök 1/2 dl ättiksprit (12 %) 1 dl socker 1 1/2 dl vatten 1 kanelstång 1 lagerblad 1/2 msk finhackad ingefära GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skär löken i strimlor. 2. Koka ihop ättika, socker, vatten, kanelstång, lagerblad, ingefära, kryddpepparkorn och lök i en kastrull ca 2 minuter. 3. Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. 4. Lägg äpplena i kastrullen och låt sjuda ca 3 minuter under lock. 5. Ta från värmen och låt svalna. Förvara i en ren glasburk i kylen fram till servering. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. 6 BUFFÉ 12 • 2 012 5 kryddpepparkorn Inte bara ögongodis! Picklade äpplen är ett lika gott tillbehör, som det är fint att se på. Lammtallrik 3