Buffé 1
MED ERNST Nyårsmeny mosaik med dillcrème Fisk- oc
h räk - fi lé med sherryoch salviasås Hjärtligt välkomna! Ernst låter julens pynt åka ut och dukar upp i vitt. När Ernst Kirchsteiger firar nyår gör han det med besked. – Nyår är för mig en tid att hinna med alla vänner man försummat. En nystart i vitt. TEXT MIA GAHNE RECEPT ERNST KIRCHSTEIGER DRYCKESTIPS KATARINA SJÖSTRÖM FOTO WOLFGANG KLEINSCHMIDT F punkt mitt i den festliga men mörka tiden. Då är det skönt att få plocka bort julpyntet och starta om på oskrivet blad, säger han. Men framför allt ser Sveriges okrönte barfotaör Ernst kommer nyårsaſt on som en befrielse. Ut med alla knallröda garntomtar och överdrivna »julerier« – och in med det oskuldsfulla vita och rena. – Nyår känns som en höjdkung nyårsaſt onen som en social högtid. Han bjuder mer än gärna in en stor blandning av 14 BUFFÉ 12 • 2 012 vänner, släkt och grannar till sitt stora hus strax utanför Örebro. – Om julen är familjens högtid är nyår mer som ett uppsamlingsheat; ett strålande tillfälle att umgås med så många som möjligt. För ju äldre man blir, desto mindre hinner man träff a alla man skulle vilja umgås med. Då är det bra att passa på att ta hela högen på en gång. Och det har sina fördelar att bo ute på landet. Det är lätt att få uppleva en kall och stjärngnistrande nyårsaſt on, vilket tillför gratis magi. – Vi brukar skotta en lång gång genom snön ända ner till sjön. Det är jobbigt som tusan, men vi gör det gärna. Sedan tänder vi en brasa vid sjökanten och sitter där på varsitt renskinn och dricker något varmt. Det är något som är skönt med att få bli så där röd om öronen, och stämningen blir väldigt chosefri. ERNST KIRCHSTEIGER är en kär vän av det informella och enkla. Fine dining är inte ett begrepp som förekommer hemma på Erstorp. Hellre lättlagade rätter som vem helst kan laga än matlagning som stjäl både tid och humör. gratinerade päronpuckar med lökmarmelad Chèvrerotfruktsknyten Frasiga citronsås och kokossmul Barockfruktfat med Helstekt kalvBubbla