Buffé 1
6 SMÅ SNITTAR RÖKT LAXRULLE MED PEPPARROTSOST 15–
20 STYCKEN Lägg 200 g kallrökt lax i tunna skivor omlott på plastfolie och bred på 100 g färskost med pepparrotssmak. Salta och peppra. Fördela 1 dl bladspenat över, pressa över juice från 1/4 citron och rulla ihop laxen till en fast rulle. Ställ rullen i kylen. Skär den i 1–2 cm breda skivor då den stelnat. KNÄCKESNITTAR MED KRABBRÖRA, ROSÉPEPPAR OCH LIME GER 20 STYCKEN Blanda 1 burk krabba (170 g) med 200 g färskost av philadelphiatyp och finrivet skal av 1 lime. Smula ner 1 tsk rosépeppar och krydda med 2 krm salt och 2 tsk färskpressad lime juice. Bryt tunt knäckebröd i bitar. Bred på röran precis före servering så att brödet inte mjuknar. Dekorera med extra rosépeppar och finrivet limeskal. Smått, gott, fint och lyxigt. Ett riktigt mingel kräver snittar med snits. Här är några favoritmunsbitar som garanterat sätter guldkant på nyårsfirandet direkt från start. I glaset passar bubblor bäst. RECEPT ANNICA KARLSSON, MIA GAHNE FOTO PEPE NILSSON VÄSTERBOTTENSKEX MED DIJON 15–20 STYCKEN Sätt ugnen på 200°C. Lägg 1 1/2 dl vetemjöl, 50 g smör, 1 dl riven västerbottensost och 1 1/2 tsk dijonsenap i en matberedare. Mixa till en smidig deg. Gör en avlång rulle av degen, plasta in den och låt ligga kallt ca 30 minuter. Skär i ca 1/2 cm tjocka skivor och lägg på en bakpappersklädd plåt. Toppa varje kex med riven västerbottensost och baka i ugnen ca 10 minuter. Lägg ev på 1 klick pepparrotsvisp, 1 liten skiva rökt renstek och timjan. PUMPERNICKEL MED PLOMMONMARMELAD GER 20 STYCKEN Ta bort det vita skalet på 250 g chèvre. Mixa med 2 dl crème fraiche, 1 tsk finhackad färsk timjan och finrivet skal av 1 citron till en krämig konsistens. Sära försiktigt på 20 runda skivor pumpernickelbröd och placera ut dem på en bricka. Bred på chèvrekrämen och toppa med en klick plommoneller aprikosmarmelad. KANAPÉ MED LAX, ÄPPLE OCH CURRY GER 20 STYCKEN Stansa ut rundlar ur 10 skivor formbröd med uttagsjärn eller pepparkaksmått, eller skär med vass kniv. Stek dem i smör tills de får fin färg och låt rinna av. Blanda 75 g strimlad kallrökt lax, 3/4 dl kesella (10 %), 1/2 tärnat äpple, 1/2 tsk curry och 1 msk finhackad rödlök. Fördela blandningen på brödskivorna. Toppa varje kanapé med 1 tsk svart rom, rödlök och dillvippa. KAVRINGKANAPÉ MED REN, LÖJROM OCH SYLTLÖK GER 20 STYCKEN Bred smör på 10 skivor kavring. Kantskär och dela diagonalt. Skär 1 förpackning skivad rökt renstek (100 g) fint. Blanda med 16 hackade syltlökar, 1 msk majonnäs och 1/2 dl crème fraiche. Peppra. Fördela rensteksröran på brödskivorna och toppa med löjrom. Garnera med smörgåskrasse. BUFFÉ 12 • 2 012 13