Buffé 1
Nyårslyx FÖRBERETT & LÄTTLAGAT Smakrika kungsräko
r, underbart mör kalvytterfilé, nöt- och fruktpimpad brietårta samt avslutningsvis en oemotståndlig hallonbomb – voilà, nyårsafton blir något utöver det vanliga! Du får också planeringen och tipsen så att du kan vara säker på att det blir enkelt och lättlagat. AV TONY WALLIN RECEPT JACOB GRAY ASSISTENTER SARALEE MAGNUSSON OCH PATRIK ERIKSSON STYLING MIA GAHNE DRYCKESTIPS DRAGAN UNIC FOTO PEPE NILSSON Så förbereder du nyårsmenyn! 2 dagar i förväg: Tina räkorna i kylen. 1 dag i förväg: Skala räkorna. Gör skaldjursoljan. Rosta kavringsflisor. Krydda och bind upp köttet. Gräddkoka savojkål. Koka rödvinssåsen. Gör brietårtan. Gör desserten. 2–3 timmar i förväg: Snabbgrava laxen. Ta fram osten. Tillaga köttet. Servering: Se rubriken »servering« vid respektive recept. 20 BUFFÉ 12 • 2 012 SKALDJURSOLJA Räkskalen är en perfekt grund till en smakrik olja. Den olja som blir över passar även till att smaksätta soppor, pastarätter etc. 2 dl olivolja 2 msk hackad gul lök 2 msk grovhackad morot 1 grovhackad vitlöksklyfta 2 msk tomatpuré 3 krm chiliflakes GÖR SÅ HÄR: 1. Dagen före nyårsafton: Hetta upp lite av oljan i en kastrull. Fräs lök, morot och vitlök till fin färg. 2. Tillsätt räkskalen. Låt fräsa på hög värme ett par minuter. GER CA 2 1/2 DL räkskal från 1 paket frysta MSCmärkta kungsräkor à 300 g 3. Stöt eller mosa skalen lite med en gaffel. Tillsätt tomatpuré och chili. Rör om och häll på ca 1 dl vatten. Låt koka några minuter. Häll på resten av oljan. Sänk värmen och låt småkoka 20 minuter. 4. Ta av från värmen och låt stå och dra ca 30 minuter. Sila genom en finmaskig sil. Täck oljan med plastfolie. Ställ kallt. 5. Använd 1 dl olja till nyårsaftonens dressing samt lite till att ringla över salladen. Den ev bottensats som bildas kan vara dekorativ att dutta på tallrikarna vid serveringen. Laxfi lén ska ha varit fryst i minst 3 dygn vid gravning. Detta krav gäller dock inte salmalax. Om du använder fryst lax, skär den i tunna skivor medan den fortfarande är lite fryst. nyårsmeny Lyxig Kungsräkor & snabbgravad lax med fänkålssallad Kalvytterfilé med gräddkokt savojkål och murklor samt rödvinssås Frukt- och nötfylld brietårta Hallonsorbet fylld med vaniljmascarpone på chokladkexbotten Laxtips!