Kollega Sida 1
Kollega Sida 2
Kollega Innehåll
Kollega Redaktören
Kollega Sida 5
Kollega Sida 6
Kollega Sida 7
Kollega Sida 8
Kollega Sida 9
Kollega Sida 10
Kollega Sida 11
Kollega Sida 12
Kollega Sida 13
Kollega Sida 14
Kollega Sida 15
Kollega Åsas mat ÅSASMAT URBAN ORZOLEK redaktör: Å
sa Frisk, asa.frisk@ kollega.se Det är väl värt att satsa en slant på en bra tryckkokare. Tryck till om maten! Jag fattar inte varför jag inte tryckt till tidigare. Det är ju så enkelt. Och det går ju så snabbt. Det fi nns inga nackdelar förutom att man har ytterligare en kastrull som tar plats. Varför är inte den klimatsmarta, turbosnabba kastrullen, som underlättade livet för 50-talets hemmafruar, mer högaktuell i dag? Jag pratar förstås om tryckkokaren. Den inte bara förkortar koktider utan smakerna lyfts fram och maten blir godare. Kikärter kokas på 30 minuter, hel rå dinkel blir klar efter tio. När svärmor var på besök sist kokade jag en hel kyckling på 20 minuter och fi ck fantastisk buljong på köpet. Det fi nns lite att tänka på för att undvika vidbränningar och torrkokningar. Läs mina tips på www.kollega.se! Boeuf Bourguignon 6-8 portioner Olivolja + smör 1,5 kg högrev, skuren i små bitar Salt och peppar 4 morötter, skurna i 2 cm bitar 1 gul lök, klyftad 4 vitlöksklyftor, hackade 2,5 dl rött vin 5 dl buljong 1 msk tomatpuré 3 lagerblad 250 gram champinjoner, skivade Värm upp 1 msk olja och 1 msk smör i tryckkokaren. Lägg i kött och bryn det i omgångar. Krydda köttet med salt och peppar. Lägg det åt sidan. Häll i 1 msk olja i kokaren och fräs morötter, lök, vitlök i 5 minuter. Häll i vin och koka upp. Rör i buljong, tomatpuré och lagerblad. Lägg i det brynta köttet och sätt på locket. Låt trycket gå upp och därefter låter du det vara på högt tryck i 20 minuter. Släpp ut ångan och låt grytan puttra utan lock på svag värme. Fräs svampen i en stekpanna och lägg det i grytan. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra tills köttet är mört och grytan fått lagom konsistens. Om såsen är för vattnig kan du röra i lite maizenaredning. Servera med ris eller potatis. Durkslag i silikon, från John Wall. Margrethe formar 0,5 l kan man aldrig ha för många av. 16 KOLLEGA 3-11 Praktisk skalare för färsk ingefära, från John Wall. Vinn skålarna Har du funderat på att köpa en tryckkokare? Mejla tavling@kollega.se och berätta före den 13 maj så är du med i utlottningen av köksprylarna.
Kollega Sida 17
Kollega Avtal 2011
Kollega Sida 19
Kollega Duellen
Kollega Sida 21
Kollega Sida 22
Kollega Sida 23
Kollega Sida 24
Kollega Sida 25
Kollega Sida 26
Kollega Sida 27
Kollega Sida 28
Kollega Sida 29
Kollega Sida 30
Kollega Sida 31
Kollega
Kollega Sida 33
Kollega Sida 34
Kollega Sida 35
Kollega Dina pengar
Kollega Sida 37
Kollega Sida 38
Kollega Sida 39
Kollega Sida 40
Kollega Sida 41
Kollega Sida 42
Kollega Sida 43
Kollega Sida 44
Kollega Sida 45
Kollega Koll på träning
Kollega Sida 47
Kollega Sida 48
Kollega Sida 49
Kollega Sida 50
Kollega Sida 51
Kollega Sida 52
Kollega Sida 53
Kollega Sida 54
Kollega Sida 55
Kollega Sida 56
Kollega Sida 57
Kollega Sida 58
Kollega Sida 59
Kollega Sida 60
Kollega Sida 61
Kollega Sida 62
Kollega Sida 63
Kollega Sida 64
Kollega Sida 65
Kollega Sida 66
Kollega Sida 67
Kollega Sida 68