Kollega Sida 1
Kollega Sida 2
Kollega Innehåll
Kollega Redaktören
Kollega Sida 5
Kollega Sida 6
Kollega Sida 7
Kollega Sida 8
Kollega Sida 9
Kollega Sida 10
Kollega Sida 11
Kollega Sida 12
Kollega Sida 13
Kollega Sida 14
Kollega Sida 15
Kollega Åsas mat
Kollega Sida 17
Kollega Avtal 2011
Kollega Sida 19
Kollega Duellen
Kollega Sida 21
Kollega Sida 22
Kollega Sida 23
Kollega Sida 24
Kollega Sida 25
Kollega Sida 26
Kollega Sida 27
Kollega Sida 28
Kollega Sida 29
Kollega Sida 30
Kollega Sida 31
Kollega
Kollega Sida 33
Kollega Sida 34
Kollega Sida 35 Ulf Greve, platschef, hoppas kunna
fortsätta locka arbetskraft trots inslag av tungt manuellt arbete. Före lagring lindas ostarna in i linnetyg. på hyllor av granträ. Många purfärska, andra veckor från att hamna på någons smörgås. Ola har varit med så länge att han minns när varje ost vändes och doppades i paraffin för hand. En och en. I dag har maskinerna tagit över den tunga biten. – Som mest bar jag 30 ton ost varje dag. Det slet på kroppen. När jag hör vissa gnälla över att det är jobbigt att stå vid löpande band eller köra truck, då vill jag säga att ni inte vet vad som är riktigt jobbigt. Tillsammans med Thomas Rudin bedömer Ola sådär 35 provostar i veckan. De tittar på hålen och texturen, känner på konsistensen med fingrar och tänder. Det luktas, det smakas och ungefär 97 procent godkänns som äkta Västerbottensost. Ola lever och andas ost varje dag, men den något söta doften i lagret känner han inte längre. Det ryktas att han säger god natt till ostarna, innan han går för dagen. – Det är sant. Jag gör allt för att ostarna ska må bra och mogna så bra som möjligt. Mår de bra, mår jag bra. Jamie Oliver ”just love” Västerbottensost Västerbottensost äter vi året om men mest vill vi ha den till surströmmingen, kräftorna och till jul. Enligt fantasterna kan man ha den i allt – i pajen, pastan, gratängen, dopp i kaffet och till och med i glassen. Norrlänningarna äter den mest men stockholmarna gillar den nästan lika mycket. Den äldre generationen har den på frukostmackan, de yngre i maten. Västerbottensost har nyligen lanserats i Finland och i England, där kändiskockar som Nigella Lawson och Jamie Oliver ”just love” Västerbottensost. Ph-värdet kontrolleras minituöst. Provborrning i Burträsk. 3-11 KOLLEGA 35
Kollega Dina pengar
Kollega Sida 37
Kollega Sida 38
Kollega Sida 39
Kollega Sida 40
Kollega Sida 41
Kollega Sida 42
Kollega Sida 43
Kollega Sida 44
Kollega Sida 45
Kollega Koll på träning
Kollega Sida 47
Kollega Sida 48
Kollega Sida 49
Kollega Sida 50
Kollega Sida 51
Kollega Sida 52
Kollega Sida 53
Kollega Sida 54
Kollega Sida 55
Kollega Sida 56
Kollega Sida 57
Kollega Sida 58
Kollega Sida 59
Kollega Sida 60
Kollega Sida 61
Kollega Sida 62
Kollega Sida 63
Kollega Sida 64
Kollega Sida 65
Kollega Sida 66
Kollega Sida 67
Kollega Sida 68