Buffé 1
SAFFRANSKRANS MED ÄPPLE OCH MANDEL Här sparas det
inte på krutet – saff ranskrans med extra allt! GÖR SÅ HÄR: 1. Skär smöret till degen i tärningar. 2. Smula jästen och blanda med smörtärningar, mjölk och saff ran i en bunke eller en köksmaskin med degkrok. 3. Tillsätt socker, salt och mjöl, men spara 1 dl mjöl (ca 60 g) till utbakning. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. 4. Låt degen jäsa under bakduk 1 timme eller till dubbel storlek. 5. Sätt ugnen på 175°C. 6. Fyllning: Skala, kärna ur och fi nhacka äpplena. Hacka mandlarna. 7. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 lika stora delar. Kavla ut varje del till en 2 KRANSAR 150 g rumsvarmt smör 50 g jäst 5 dl rumsvarm mjölk 2 påsar saffran (à ½ g) 1 ½ dl strösocker ½ tsk salt 840 g vetemjöl (ca 14 dl) FYLLNING 2 äpplen (gärna ingrid marie) 100 g sötmandel 100 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker 200 g riven mandelmassa ägg till pensling pärlsocker FÖR ALLA Innehåller gluten. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri mjölk. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och byt ut mjölk mot soja-, havreeller risbaserad ersättningsprodukt. Gör äggfri: uteslut ägget och pensla i stället med mjölk/fi l. 1 cm tjock rektangulär platta. 8. Bred smöret över degplattorna.Strö över hackade äpplen,socker och mandelmassa. 9. Rulla ihop degen och fäst ändarna vid varandra så det blir en ring. Lägg över på en bakpappersklädd plåt. 10. Klipp snitt i degringen med ca 2 cm mellanrum. Vik snitten åt sidorna så att fyllningen syns. Jäs under bakduk i 20 minuter. 11. Pensla med uppvispat ägg. Strö över hackad mandel och pärlsocker. 12. Grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter, tills kransen fått en gyllene färg. B U F F É 1 1 • 201 4 13 Kandera! Recept på kanderade kokosäpplen finns på ica.se. Bara en liten bit till, och en till…