Buffé 1
1 4 3 2 5 10 VSNABBA 1. PASTA PRONTO MED TONFISK
Panikpasta på ett kick. FÖR 4 PERSONER Koka 300 g pasta, t ex penne. Tärna 1 grön paprika och fräs i 1 msk olivolja i en stekpanna ca 2 minuter. Tillsätt 500 g färdig valfri tomatbaserad pastasås och låt koka upp. Häll av 1 burk tonfi sk i olja (185 g). Tillsätt tonfi sk, 3 msk kapris och 1 dl svarta urkärnade kalamataoliver i tomatsåsen. Smaka av med peppar. Strö över 1 dl hackad persilja. Servera gärna med lättkokta gröna bönor, t ex haricots verts. 2. GNOCCHI MED SARDELL & CHILI Snabbmiddag på italienska. FÖR 4 PERSONER Skär 2 broccoli (à 250 g) i små buketter. Skala och skiva stjälken tunt. Koka 1 påse färsk gnocchi (ca 500 g). Häll av vattnet. Fräs 1 hackad röd chili, 2 hackade vitlöksklyftor, 5 hackade sardellfi léer och broccolin i 2 msk rapsolja i en stor stekpanna ca 4 minuter. Krydda med 2 krm salt och 2 krm peppar. Lägg fräset på ett fat. Tillsätt 2 msk olja i pannan, stek gnocchin tills den får färg. Häll fräset över gnocchin. Strö över 2 dl riven parmesan, ev 1 dl rostad fl agad mandel, fl ingsalt och svartpeppar. Bjud gärna en god olivolja och crema di balsamico till. 34 B U F F É 1 1 • 201 4 3. PLÄTTAR PÅ SÖTPOTATIS Morotstsatsiki till! FÖR 4 PERSONER Vispa ihop 2 dl vetemjöl (gärna hälften dinkelmjöl), 1 ägg, 1 tsk salt och 2 dl mjölk till en slät smet. Vispa ner ytterligare 2 dl mjölk. Skala och riv 400 g sötpotatis och blanda i tillsammans med 150 g smulad fetaost och 2 msk hackad persilja. Stek plättar i smör eller olja 1–2 minuter på varje sida. Knaperstek 2 paket bacon (à 140 g) i en separat stekpanna. Blanda 2 dl matyoghurt (10 %), 1 fi nriven morot, 1 riven vitlöksklyfta, 1 msk hackad koriander, 1 msk olivolja och 2 krm salt. Servera morotstsatsikin till plättarna och baconet. ARDAGSRÄTTER Det ska gå fort – och vara gott även en måndag. Sätt smak på veckan. Recept Liselotte Forslin Foto Lennart Weibull 4. TORTILLAPIZZA MED AJVAR & KORV Pizza på nolltid. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Fördela 1 ½ dl ajvar relish över 4 stora tortillabröd. Smula över 2 mozzarella (à 125 g), 80 g tunt skivad chorizo, 1 skivad rödlök och 1 dl svarta urkärnade kalamataoliver. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Toppa med rucola vid servering. Pizzasallad Strimla vitkål och pressa över lite citron, en nypa fl ingsalt och ett par matskedar olivolja. Krama kålen mjuk med rena händer. Mal över svartpeppar. 5. LAX, PUMPA & CURRYMAJO Pumpapytt & varmrökt fi sk. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 250°C. Blanda 750 g grovt tärnad butternutpumpa, 1 klyftad silverlök och 2 klyftade äpplen med 2 msk olivolja, 2 krm salt och 2 krm nymalen peppar på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills det fått färg. Rör ihop 2 dl majonnäs, 3 msk bostongurka, 2 tsk curry och 1 krm peppar. Servera med ca 600 g varmrökt lax eller annan rökt fi sk, t ex makrill. Garnera med hackad persilja.