Buffé 1
8 6 Piffa riset Låt några krossade kardemummakärn
or, en näve riven kokos eller en kanelstång koka med riset. 9 10 7 6. FRASBAKAD LAMMGRYTA Kryddigt & frasigt. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Bryn 400 g lamm- eller nötfärs i 1 msk olja, krydda med 2 tsk malen spiskummin, 2 tsk malen koriander, 1 tsk malen kanel, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Häll i 400 g färdig tomatbaserad pastasås och låt småkoka 3–4 minuter. Tillsätt 1 burk sköljda kikärter (ca 380 g) och häll röran i en ugnsform. Lägg 1 rulle kyld smördeg (250 g) över röran och skär små snitt med en kniv. Pensla med uppvispat ägg och tillaga i mitten av ugnen ca 25 minuter. Bjud sallad till. Veggo! Byt ut färsen mot fräst grovriven morot och zucchini. 7. VEGGOCURRY MED KOKOSMJÖLK Indiska smaker. FÖR 4 PERSONER Fräs 1 hackad gul lök, 2 hackade vitlöksklyftor och 2 tsk malen spiskummin i 2 msk rapsolja i en kastrull utan att det får färg, ca 3 minuter. Tillsätt 500 g skalad, tärnad fast potatis, 500 g passerade tomater, 1 grönsaksbuljongtärning och 1 burk kokosmjölk (400 ml). Låt koka på medelvärme utan lock tills potatisen är mjuk, 15–20 minuter. Tillsätt 1 burk sköljda stora vita bönor (ca 400 g), 100 g strimlad grönkål (ta bort de grövsta stjälkarna), 1 tsk salt och 2 krm peppar. Låt sjuda ytterligare 5 minuter, tills kålen är mjuk. Servera med ris, naanbröd och turkisk yoghurt. 8. CITRUSKYCKLING MED FÄNKÅL Låt ugnen göra jobbet. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Ansa och strimla 1 fänkål. Skala och skär 3 morötter i slantar. Blanda fänkål och morot med 2 msk olja och 2 krm salt en ugnssäker form. Krydda ca 900 g kycklingklubbor med 1 tsk örtsalt och 3 krm peppar och lägg ovanpå grönsakerna. Ställ in i mitten av ugnen ca 25 minuter. Blanda färskpressad juice av 1 apelsin, 3 msk olivolja, 1 msk fl ytande honung, 1 riven vitlöksklyfta och 1 tsk torkad rosmarin, häll det över kycklingen och ställ in i ugnen ytterligare 5 minuter. Garnera med granatäppelkärnor och myntakvistar. Servera med basmatiris. Mer smak! Koka riset med en halv påse saff ran. Veckans middagar. Check! 9. PARISARE MED STEKT ÄGG Retrorätt klassiker. FÖR 4 PERSONER Blanda 500 g nötfärs med 1 ägg, 1 dl hackade inlagda rödbetor, 4 msk kapris, 1 ½ tsk salt och 1 tsk svartpeppar. Fördela köttfärsröran på 4 stora formbrödskivor. Stek dem med köttsidan ner i smör i en stekpanna på medelvärme ca 5 minuter, vänd och stek 1 minut på brödsidan. Stek 4 ägg i smör i en annan panna och lägg ovanpå. Salta och peppra. Servera med en matig sallad. 10. MANGOGLASS, KOKOS & LIME Fräsch vardagsdessert. FÖR 4 PERSONER Rosta ½ dl riven kokos i en het torr panna ca 1 minut. Låt svalna. Blanda i fi nrivet skal av 1 lime. Mixa 1 paket (250 g) fryst tärnad mango med 2 dl turkisk yoghurt (10 %) och färskpressad juice av 1 lime samt 4 msk fl orsocker i en matberedare. Lägg genast upp i glas eller skålar. Toppa med kokosströsslet och ev limeklyftor. Servera genast. FÖR ALLA hittar du på ica.se vid respektive recept. B U F F É 1 1 • 201 4 35