Buffé 1
NYTT & HETT! November INSTATÄVLA Vinn 500 kr i ma
tpengar Var ute i tid med julgodiset i år. Passa samtidigt på att tävla med ditt bästa julgodis på Instagram. Det kan vara sött, salt eller syrligt. Mjukt, hårt eller segt. Ohemult onyttigt eller lite mer hälsosamt. Vi snackar julgodis – temat i månadens instagramtävling. Skapa ett recept på ett mumsigt julgodis – gärna lite nyskapande och med hälsotänk. Fota godiset och ladda upp bilden på Instagram med hashtaggen #buffebilden så är du med och tävlar. Beskriv receptet i korthet och ange mängder. Senast den 3 december vill vi ha ditt bidrag. Observera att du måste ha ett öppet konto, annars kan vi inte se din bild. En jury utser tre vinnare som bedöms efter kreativitet, enkelhet och presentation. Vinsten består av 500 kronor var i matpengar. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 9 december och presenteras på ica.se/buff e under »Tävlingar från Buff é«. Där fi nns även tävlingsvillkoren. Världskök på hjul Xxxxx FOODTRUCKS rullande krogtruckar har blivit ett vanligt inslag i gatubilden i Göteborg och Stockholm. Så smått börjar det också rulla i Malmö, som gett klartecken för foodtrucks. Nu finns en ny app, Streetkäk, där man på en karta kan se var de olika truckarna befinner sig. Ozan Alptekin som startat appen ser en tydlig utveckling mot mångfald och flera olika kök. Om truckmat i starten förknippades med pulled pork på längden och Nytt i trucksvängen – japanska kycklingspett på menyn. tvären så har nu ett gäng nydanande truckar tillkommit. – I Stockholm rullar Jeffrey’s Food Truck med inbyggt rotisseri. Där snurrar stans godaste porchetta. Och inom kort kommer Toritruck, som serverar yakitori, det vill säga japanska grillspett, berättar Ozan. Hola Ceviche Truck i Göteborg är ett annat exempel. Den latinamerikanska lastbilen serverar fiskrätter som ceviche med exotiska tillbehör. RAW FOOD PÅ KROGEN Fräscht, knaprigt – och ljummet att äta raw food innebär att inga råvaror upphettas över 42°C. I stället jobbar man mycket med blötläggning och groddning, som anses frigöra enzymer och göra näringen mer tillgänglig. Till Sverige kom raw food för ett tiotal år sedan. Och intresset håller i sig. I dag syns den råa inspirationen på många restauranger med hälsoinriktning. Ett antal ställen kör raw food fullt ut. Trots den begränsade tilllagningen är menyerna imponerande fantasifulla och kreativa. På Matapoteket i Stockholm komponerar gästen sin lunch utifrån ett antal tapas, som solrospizza med cashewost, rödbetsburgare och morotsfalafel. På Raw food-baren i Göteborg är favoriträtten pizza med bovete, örtpesto och marinerad lök. Ägaren Isabella Schou Granstedt tycker att klientelet förändrats en Raw restaurang, Helsingborg. Raw food-baren i Göteborg. Linda och Jonathan Nilsson på Raw food house, Malmö. del sedan starten för två år sedan. – I början var de flesta inbitna vegetarianer och veganer, men nu kommer alla möjliga som bara vill ta en fräsch raw food-lunch då och då. Samma sak ser Marit Lundqvist på Raw and green i Halmstad. Där är valnötsburgaren med sötpotatisfries och raw bearnaise storsäljare, i stark konkurrens med den »råa« lasagnen. Bliss café, Stockholm. Rårätta r estauranger Raw and green, Halmstad. Raw and green, Halmstad Raw restaurang, Helsingborg Raw food house, Malmö Raw food-baren, Göteborg Kiviks lilla råa , Kivik (endast sommaröppet) Matapoteket, Stockholm Bliss café, Stockholm B U F F É 1 1 • 201 4 7 FOTO: JESPER LÖFMAN FOTO: CAMILLA PETTERSSON FOTO: TAM THI FOTO: SHANTIMAYA SAMI JAMMOUL FOTO: KENTARO NAGATA TÄVLA OCH VINN #buffebilden