Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 TID FÖR OMSTART Jag antar att vi är
många som försöker göra omstart med oss själva så här dags på året Det är klokt att vara realist och inte sikta för högt Ingen av oss är perfekt och lär aldrig bli det Men en omstart utifrån de egna förutsättningarna räcker långt Själv har min inre röst »pratat förstand« med mig om min stela onda nacke, mina oanvända snäva kjolar (gissa varför!), min dåliga balans mellan arbete och fritid. Känner ni igen er? Som vanligt har jag fatt erkänna at t de t mest hänger pa mig själv. Jag försöker ändra pä vissa dåliga vanor och fä lite bärtre kontroll över min tid. Jag har äntligen kommit igång med sma enkla rörelser varje dag som minskar känningarna i axlar och nacke. Nägo t som praktiskt taget inte ta r någon tid. Jag har bytt ut en del av de feta ostarna som jag ätit mycket av till magrare varianter och andra tilltugg utan at t för den skull pruta pa njutningen (nu kommer jag i den lilla svarta...) . Och jag försöker slita mig iväg hem lite tidigare och lösa en del av jobbets tankemöda på kvällspromenaden i stället för at t bli övertrött vid skrivbordet och komma grinig hem (jag har blivit trevligare tycker maken). TID ÄTT »TANKA» Jag gillar Mari t Paulsens uttryck. Aldrig förr har man hör t sa många människor klaga över at t de har ont om tid. Att de inte hinner med vare sig själva, sina närmaste eller jobbet. Beror det pa at t vi glömt bort art bade kropp och själ behöver »tankas« regelbundet med nytt bränsle för art tillvaron ska bli ljusare och behagligare för en själv och för dem man har omkring sig? Sätten at t »tanka« kan vara mänga, men några är alldeles grundläggande : mat och dryck, fysisk aktivitet och sömn. Därtill ska läggas en rimlig avvägning mellan jobb och avkoppling. Och tid för ettertanke . Att »tanka« runt maten är bland de allra bästa sätten. Välbefinnande genom at t börja äta lite hälsosammare , med större variation och lite mer frukt och grönt. Kultur genom att mat är intimt förknippa t med det liv vi lever här, i andra kulturer, i olika tidsåldrar. Vänskap och värme som utvecklas med umgänget vid matbordet. Och det kan göras sa enkelt. Igår kväll blev kvällsmaten mycket festligare med lite snyggare uppläggning och tvä levande ljus pa bordet. Det kändes som om vi firade en vanlig måndagskväll! Den som inte har tid, eller far tid, till något som känns viktigt kan ge sig tid eller rent av ta sig tid. För tiden finns där. Frågan är bara hur den bäst ska användas. Själv gav jag och min man oss tid at t börja sjunga i kö r för ert par ar sedan, vilket har gett oss mänga nya vänner, mycket roligt och härligt at t fylla själen med och bättre balans till arbetet. Nägon har sagt at t tiden har sin riktning fran det förflutna mo t framtiden. Som aret, fran de t gamla, mo t det nya. Så bra! Det finns alltså tid för omstart! Lisbeth Kohls Chef Konsument & Kvalitet, ICA Handlarnas AB Hela 9 6 procen t a v ICAs försäljning av köt t är från Sverige . Oc h d e leverantöre r so m finn s på Irland har samm a uppfödningsmetode r som i Sverige . Alla leverantöre r av köt t til l ICA Handlama s A B ingå r i ICAs kontrollprogram . BSE-test i Sverige kan ge falsklarm Omfattande testning för galna kosjukan genomförs i Sverige under januari-maj som en följd av beslut inom EU. Det görs på självdöda och slaktade kor över 30 månader. Testmetoden som ska användas är dock inte 100-procentig t säker. Vi får alltså bereda oss på falsklarm. Med den testmetod som man använder vet man pa förhand att mindre än en procent av provsvaren vid en första analys ger felaktigt positivt utslag för B SE . Detta innebär at t friska djur kommer att framstå som smittade fast de i själva verket inte var det. Nä r ett misstänkt sjukt prov hittas sänds detta till ett laboratorium i England för kontroll. Det kan ta upp till tre veckor innan slutligt svar kommer därifrån. Det kan självfallet ställa till stor or o i onödan . ARBETA R FÖ R SÄKR A PRODUKTE R IC A är positivt till utökad testning av galna ko-sjukan. Vi gör allt i var mak t för at t säkra upp de leverantörer vi samarbeta r med . De ä r till helt övervägande del ledande producenter i Sverige (vilket motsvara r 96 procent av vår försäljning). • Vå r leverantör i republiken Irland ha r samma goda uppfödningsmetoder som de svenska och är väl kontrollerad av myndigheter och av oss. • Alla leverantörer av köt t till IC A Handlarna s A B ingår i ICA: S kontrollprogram som innebär at t vi besöker leverantören personligen och kontrollerar at t de lever upp till lagar och regler och våra egna policies. Färskt nötköt t som säljs i butik ska enligt lag ursprungsmärkas , och vara leverantörer ska kunna visa upp arbetsrutiner och dokumentation som säkra r köttets ursprung. Information om ICA: S policies finns pä www.ica.se Du kan även ringa till var Kundkon - tak t pä telefonnummer 020-83 33 33. Lisbeth Kohls
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40