Buffé 1
Dryckestips! Förrätt Vicar’s Choice Barrel Fermen
ted Chardonnay (nr 2188) 89 kr Ett vitt vin med härlig doft av exotisk frukt och fat. Smaken är torr med tydlig kryddighet och fin frukt, balanserad fatton, fin syra och lång härlig avslutning. Passar till de fyllda äggen. Varmrätt Estola Gran reserva (nr 2745) 79 kr Ett klassiskt rött vin från Spanien med tydlig mognad och en fantastisk doft av mörka bär, cederträ, choklad och örter. Smaken är torr och mycket fyllig med härliga mogna mörka bär och fikon, medeltäta tanniner och lång avslutning. Ett superköp och perfekt till lammracksen. lammracks med ört- & pistaschcrust Lammracksen är rena godiset, men här är de en del av många ingredienser i huvudrätten. För 6 personer 2 lammracks (ca 1 kg) 2 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor 2 rosmarinkvistar 1 påse färsk spenat (200 g) smör och olivolja till stekning salt, peppar pistaschcrust 100 g pistaschnötter (osaltade utan skal) ½ kruka persilja ½ kruka koriander 1 vitlöksklyfta ½ tsk chiliflakes (red hot chili pepper) 1 ¼ dl olivolja 2 tsk färskpressad citronjuice 10 B U F F É 3 • 2013 Galet goda racks Gör så här: 1. Låt lammköttet ligga framme minst 1 timme före tillagning. Sätt ugnen på 150°C. 2. Pistaschcrust: Grovhacka pistaschnötter, persilja, koriander och 1 skalad vitlöksklyfta. Mixa hastigt med chiliflakes,olja, citronjuice och ½ tsk salt i en matberedare ca 20 sekunder, till en grov pestoliknande konsistens. 3. Skala och grovhacka schalottenlök och vitlök. Krydda köttet runt om med 1 tsk salt och 2 krm peppar. 4. Bryn köttet runt om i 2 msk olja i en stekpanna. Tillsätt lök, vitlök, rosmarin och 1 msk smör i stekpannan. Låt steka med någon minut. Lägg köttet i en ugnssäker form, spara lök och rosmarin i pannan till skysåsen, se recept bredvid. Låt svalna något. 5. Gnid in ca ⅔ av pistaschblandningen på köttets ovansida (spara resten till serveringen). Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in mitt i ugnen och tillaga ca 25 minuter, tills innertemperaturen är 58–60°C. Ta ut köttet och låt vila ca 15 minuter. 6. Fräs spenaten i 1 msk olja i en stekpanna. Salta och peppra. 7. Skär upp lammracksen. Lägg spenaten på ett fat eller tallrikar med lammet ovanpå. 8. Ringla skysåsen över köttet. Servera med böncrèmen. Och gärna en massa grönsaker. För alla Fri från gluten. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett och laktosfri färskost. Kontrollera innehållet i fonden. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och använd mjölkfritt färskostalternativ. Kontrollera innehållet i fonden. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.