Buffé 1
MÖTET – Självklart mår jag bra om djuren gör det.
Men som kött producent finns även en krass ekonomisk aspekt: Är djuren sjuka förlorar jag pengar. Börje Larsson föder upp kalvar i Västmanland, och han vet att svensk djurhållning håller världsklass. Text Anna K Sjögren Foto Karl Nordlund KALVkämpen D et föds inga kalvar på Börje Larssons gård. I stället åker han varje vecka och hämtar upp ett tjugotal kalvar från trakten med sin skåpbil. Kalvarna är ungefär en månad gamla och mestadels tjurar när de hämtas från gårdar med mjölkproduktion. När kalvarna är sju och en halv månad skickas de till slakt. Från och med våren 2013 kan man köpa kalv köttet från Jan Larsgården och två andra gårdar i Mälardalen under ICAs eget varumärke. Varför är kalvkött dyrare än nötkött? – Det blir mindre kött från varje djur jämfört med nötkött. Slaktvikten på kalvarna är cirka 165 kilo, vilket är knappt hälften av slaktvikten för ett vuxet djur. Kalvköttet är ljust och mört. När djuren blir äldre bildas det bindväv i muskulaturen som gör köttet hårdare, säger Börje Larsson. 24 B U F F É 3 • 2013 BÖRJES FRU MARIA har huvudansvaret för kalvarna under de första sex veckorna på gården. Mottagningsstallet rymmer fyra avlånga rum med vardera sex boxar. I varje box går det fyra småkalvar. Under den första veckan får de mjölk och hö. Sedan pellets och lite senare spannmål och kraftfoder. När kalvarna vuxit till sig och fl yttat till nästa stall tvättas och desinfi ceras rummet. Detta är ett exempel på vad de svenska djuromsorgsreglerna kräver för att förebygga sjukdom och medicinering. Att undvika sjukdomar på ett sunt sätt är en av den svenska djurhållningens viktigaste utmaningar. Hur arbetar ni för att hålla djuren friska? – Vi har oftast några färre djur i våra stallar än vad reglerna kräver. Det håller ströbäddarna renare och djuren mår bättre. – Det ska vara rikligt med strö och god ventilation. Svensk djurhållning är i världsklass. Och med friska djur, och de stränga reglerna, används mindre antibiotika än i andra EU-länder. Självklart mår jag bra om djuren gör det, säger Börje. – Men för mig som köttproducent fi nns det även en krass ekonomisk sida av saken: Jag förlorar pengar när de är sjuka. Förebyggande hälsoinsatser kostar också, som till exempel att djuren har större ytor att röra sig på. Alla som köper svenskt kött är med och betalar detta, säger Börje Larsson. Han förbereder utfodringen. På trak»Kalvkött är ljust och mört och lite dyrare eftersom det är mindre kött på varje djur. «