Buffé 1
Forts... Mycket grönt är det viktigaste kriteriet
. Att utgå från grönsaker snarare än från kött eller fisk gör livet som receptmakare enklare. Och så blir rätterna per automatik nyttigare, billigare – och vackrare. Men visst ingår det mer än bara grönt i Sandras och Karins recept. Som i varianten på barn domens flygande Jakob, där kycklingen får sällskap av kokosmjölk och blomkål. Undersökningar visar att kyckling i jämförelse med annat kött orsakar låga utsläpp av växthusgaser. Fisk kan vara knepigt från miljösynpunkt. Karin slår gärna ett slag för musslor i stället. Helst färska, förstås, men har man bråttom är rökta musslor på burk ett förvånansvärt gott alternativ. – Vi har båda jobbat på västkusten, och ibland blir skaldjurslängtan svår. Musslor är en schyst genväg. Tillsammans med skaldjurskompisar som fänkål, vitt vin och dill kan man fuska sig till känslan av att sitta på en brygga vid havet. Musslor är verkligen havens superhjältar. De tar upp alger och därmed fosfor och kväve, som annars hotar att övergöda våra vatten. ” Utgå från grönsakerna och lägg sedan till kött eller fisk. Det blir nyttigare, billigare – och vackrare. bakad jordärtskockssallad Goda nyheter! Jordärtskockorna behöver inte skalas, bara borstas. Bjud som ensamrätt eller med några skivor lufttorkad skinka eller en bit stekt fisk. Gör så här: 1. Sätt ugnen på 225°C. Borsta jordärtskockorna under rinnande vatten med en potatisborste så att de blir helt rena. Skala rödlök och vitlök. Klyfta rödlöken och skiva vitlöken. 2. Dela jordärtskockorna i mindre bitar. Repa bladen från timjankvistarna. Lägg jordärtskockor, lök, vitlök, champinjoner och timjan i en långpanna. 3. Ringla över 2 msk olja. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda väl. Tillaga mitt i ugnen 20–30 minuter, tills skockorna är mjuka och fått fin färg. 4. Skär osten i cm-stora bitar. Blanda ost och rucola direkt i formen med skockorna. Strö över pumpakärnor och ringla över balsamvinäger. För 4 personer 900 g jordärtskockor 2 rödlökar 2 vitlöksklyftor 250 g skogschampinjoner ½ kruka timjan 200 g lagrad prästost 150 g gröna blad, t ex rucola, spenat eller mangoldskott 1 dl rostade pumpakärnor 1 msk vit balsamvinäger olivolja salt, peppar För alla. Fri från gluten, laktos och ägg. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. samsas i en ljummen veggosallad Prästost, skockor och svamp 32 B U F F É 3 • 2013