Buffé 1
GRÖNSKÖN SMÖRGÅSTÅRTA Varva en veggotårta med kri
spig spetskål och avokado. Eller följ receptet men byt ut fyllningen mot räkor och varmrökt lax (se nedan). FÖR 6 PERSONER 6 landgångsbröd (ca 300 g) 50 g rumsvarmt smör FYLLNING 6 ägg 1 liten spetskål (ca 300 g) ½ isbergssallad (ca 175 g) 3 avokador ½ dl finhackad persilja 1 citron 2 ½ dl majonnäs 1 dl crème fraiche salt, svartpeppar MÅLNING 3 dl crème fraiche ¾ dl riven pepparrot på tub 1 citron GARNERING 2 gröna zucchini ca 400 g grönsaker (t ex fänkål, rättika, grön sparris, broccoli, rädisor, grönt äpple, päron, avokado) picklad rödlök och ev dillolja (se recept nedan) örter och späda salladsblad Variera med en klassiker h LAX- OCH RÄKFYLLNING Följ receptet ovan men byt ut fyllningen. Skala 1 kg räkor med skal. Pressa ut vätskan ordentligt ur räkorna och grovhacka dem. Hårdkoka, skala och hacka 6 ägg. Skär 350 g varmrökt laxfi lé i mindre bitar. Blanda lax, räkor, ägg, ½ dl fi nskuren dill, 2 ½ dl majonnäs, 1 dl crème fraiche, fi nrivet skal av 1 citron, ½ tsk salt och 1 krm vit peppar. Ställ i kylen. Tillbehör Picklad rödlök Koka upp 1 dl ättiksprit (12 %), 2 dl socker och 2 dl vatten. Skala och skär 2 små rödlökar i klyftor och lägg i en skål. Häll lagen över löken. Låt svalna och ställ kallt. Dillolja Mixa 1 dl rapsolja med 1 dl grovhackad dill, ta med både vippor och stjälkar. Sila av. Oljan ger färg, glans och smak. Använd den till att vända fi na tärningar eller små kulor (använd ett kuljärn) av gurka i . Dilloljan passar även bra att droppa över tårtan precis före servering. ” MATHISTORIKER Richard Tellström har följt smörgåstårtan bakåt i tiden. Föregångaren är 30-talets trendiga cocktailtårta, en tårta i ett lager som bjöds på dåtidens hippa cocktailpartyn. Med åren tillkom fler lager. När ransoneringen av mejeriprodukter släpptes efter andra världskriget fick smörgåstårtan sin mer gräddiga profil. Smörgåstårtan är unik. Den förtjänar respekt. Claes Björling GÖR SÅ HÄR: 1. Hårdkoka äggen. Finstrimla kål och sallad. Dela,kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Gaff elmosa avokadon. Skala och hacka äggen. 2. Blanda kål, sallad, avokado, ägg, persilja, fi nrivet citron skal, majonnäs, crème fraiche, 1 ½ tsk salt och 2 krm peppar i en bunke. Ställ i kylen. 3. Kantskär bröden. Bred smör på 4 brödskivor (botten och mitten). Pressa över lite citronjuice. 4. Lägg 2 smörade skivor med långsidan mot varandra på ett fat. Bred på hälften av fyllningen. Upprepa en gång. Lägg på de sista bröden och pressa över lite citron. 5. Målning: Vispa crème fraiche, pepparrot, fi nrivet citronskal, 2 krm salt och 1 krm peppar med elvisp några minuter. Vispa tills pepparrotskrämen tjocknat (blir lös först). 6. Bred/måla krämen på kanterna och ovanpå. Ställ i kylen.Hit kan förberedas en dag i förväg. 7. Garnering: Skär långa remsor av zucchinin med osthyvel eller mandolin. Lägg dem omlott på en skärbräda. Dela på mitten och skär till dem på längden så att de är något högre än tårtans kant. Fäst dem runt tårtans kanter. 8. Ansa och skär grönsakerna efter tycke och smak, t ex i tunna skivor, strimlor och fi na tärningar. Lägg fasta grönsaker som fänkål, rättika, sparris, broccoli, rädisor, äpple och päron i en skål med iskallt vatten blandat med färskpressad juice av ½ citron. Låt stå ca 10 minuter. Låt rinna av på hushålls papper. 9. Garnera tårtan med grönsaker, picklad lök, örter och späda salladsblad strax före servering. Avsluta med att droppa över citronjuice, ev dillolja och mala över lite peppar. FÖR ALLA Gör glutenfri: använd glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: välj laktosfritt bröd. Använd laktosfria produkter av crème fraiche och matfett. Kontrollera majonnäsen. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt bröd och matfett. Byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme. Kontrollera majonnäsen. Innehåller ägg. Smörgåstårtan – en svensk historia På 60-talet började många arbetarhem sin medelklassresa; till exempel tog allt fler studenten. På mottagningen var smörgåstårtan idealisk. Festlig men utan krav på silverbestick och vita dukar. – Även på 70-talet, med sina normupplösande ideal, föredrog många smörgåstårta framför en mer formell bjudning, säger Richard Tellström. B U F F É 3 • 2013 29