Buffé 1
Ostron, s’mores och friterad ansjovis i skön blan
dning på matmarknaden. Smältande mör fläskkarré med sötsyrlig lök. PULLED PORK Supermört och smakrikt. Skölj och torka ca 2 kg benfri fl äskkarré i bit. Gnid in med 1 dl (ca 50 g) bbq-rubb. Låt ligga framme 1–2 timmar. Sätt ugnen på 150°C. Lägg köttet i en trång gryta/ kastrull. Skala och hacka 2–3 lökar, 2–3 morötter och 1 bit rotselleri. Lägg det runt köttet. Blanda 1 liter äppeljuice och 1 liter vatten med 2 dl farinsocker. Häll det över – ska täcka till minst hälften. Lägg på lock och Baren på hajpade svenskkrogen Aska. FRITERAD ANSJOVIS MED HET AIOLI »Bon-Jovis« är gatunamnet på de friterade fi skarna som lär ha sitt ursprung i rockgruppen Bon Jovis hemstad, New Jersey. Börja med aiolin. Blanda 2 dl majonnäs, 2 msk färskpressad citronjuice, 2–3 pressade vitlöksklyftor och 1 msk chilipulver. Ställ kallt. Rensa och skär 1 burk hel ansjovis (450 g) i fi léer (eller restaurangfi léer). Låt rinna av. Vispa upp 3 ägg i en skål. Lägg 1 dl vetemjöl på ett fat. Blanda 3 dl panko (japanskt ströbröd) med 1 tsk salt och 1/2 tsk chilifl akes (red hot chili fl akes) på ett annat fat. Vänd fi léerna först i mjöl, sedan i ägg och sist i pankoblandningen. Låt ligga och torka något. Hetta upp ca 1 liter frityrolja, ca 180°C, i en kastrull och fritera i omgångar. Serverade de nyfriterade ansjovisfi léerna med majonnäsen, persilja och citronklyfta. Bon-Jovis – frasfriterade ansjovis. Bildtext Rostad majskolv på pinne. Mer från Askas kök i nästa nummer. ugnslaga i 4–6 timmar. Vänd köttet en gång. Det är klart när det går att dela med en gaff el. Servera med bröd, inlagd lök och strimlad vitkål . INLAGD RÖDLÖK Underbart tillbehör till pulled pork och andra fl äskrätter. Skala och skär 3 rödlökar i tunna skivor. Koka upp 2 dl ättiksprit (12 %), 1 dl vatten, 2 ½ dl socker och 1 dl salt. Häll det över löken. Låt stå i minst 24 timmar. Löken håller i fl era veckor i kylen om den förvaras i en väl rengjord glasburk. FOOD WALKEN börja på matmarknaden Smorgasburg