Buffé 1
Flygande Jakob med kokosmJölk, blomkål och cashew
nötter Retroklassiker som flyger på nytt, nu med mer asiatisk touch. Den som vill laga helt veggo hoppar över kycklingen och lägger till paprika, morot, broccoli … För 4 personer ca 500 g kycklinglårfilé 1 blomkål (ca 500 g) 2 vitlöksklyftor 2 bananer ½ msk curry 3 msk tomatpuré 1 burk kokosmjölk (400 ml) 2 msk mango chutney 1 msk färskpressad limejuice 1 dl rostade cashewnötter limeklyftor och basmatiris till servering olja salt Gör så här: 1. Sätt ugnen på 225°C. Putsa och skär kycklingen i strimlor. Ansa och skär blomkålen i mindre buketter. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skiva bananerna. 2. Bryn kycklingen i 1 msk olja i en stor stekpanna/gryta 3–4 minuter. Krydda med 1 tsk salt. Tillsätt blomkål, vitlök, curry och tomatpuré och stek ytterligare ett par minuter. 3. Häll på kokosmjölken och låt allt koka upp. Tillsätt mango chutney, bananer och limejuice. Häll över kyckling och sås i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen 15–20 minuter. Strö över nötter. Servera med limeklyftor och basmatiris. För alla Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. KLIMATSMARTA VAL Dramaten och andra matiga miljötips: Njut av en massa vegetariskt – det är det absolut viktigaste du kan göra för att käka miljösmart. Byt till eko. Det ger friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och fler fåglar och blommor som trivs. Lukta och smaka. Galet nog åker en hel del mat rakt ner i soporna . Planera dina inköp och lita mer på dina sinnen än på bäst-före-datum. Välj fina fisken. Kolla vilka fiskar som har grönt ljus på WWFs lista. Välj MSC-märkt. Shoppa med dramaten. Handla utan bilen då och då. Kör hårt med dramaten, cykelväskan och armmusklerna i stället. Källa: Naturskyddsföreningen 33 bananas Go med flygande Jakob!