Buffé 1
F ör precis ett år sedan slog Claes Björling upp
dörrarna till Smörgåstårteriet i Stockholm. – Inte för att jag gillar smörgåstårta, säger Claes lite förvånande. Tvärtom – barndomen var kantad av kalas med skrämmande smakkrockar i varvad form. Tjockt med leverpastej, sega burkräkor, konserverad frukt, rullad hushållsost och slokig sallad. Ju fl er smaker i samma tårta – desto bättre. Trots, eller kanske på grund av, sina matminnen valde Claes att bli kock. Efter mer än ett decennium på Stockholms toppkrogar var tiden mogen. Det var dags att göra upp med 70-talets partyprisse en gång för alla. – Smörgåstårtan är unik, en William Salmén, Carren Brönning och Claes B li g svensk nationalrätt. Den förtjänar rena smaker och bra råvaror, säger Claes. Smörgåstårteriet var en succé från start. – Jag har sällan varit med om att gästerna hänger på låset, men det gör de här, säger Claes. I dag fylls restaurangen också med japanska, spanska och ryska gäster. Ryktet har spridit sig om den svåruttalade »smorgastartan«. Som en utveckling av den svenska inriktningen serverar Smörgåstårteriet nu också smårätter. Från menyn, utformad som en karta, väljer gästerna smakstopp landet runt. Låt kvällen börja med rökt ren i Karesuando och runda av med kolakokta äpplen i Kivik. jör n . Smörgåstårta VARVAD Smörgåstårteriet var? Dalagatan 42 i Stockholm. vilka? Claes Björling och Per & Carren Brönning öppnade i maj 2012. hur? På menyn fi nns tre smörgåstårtor samt svenska smårätter som kombineras till en smakresa. kärlek Med vippiga örter, tunnskuren sparris och rosapicklad lök uppdaterar Smörgåstårteriet en älskad klassiker. Varva en superb helgrön tårta, eller gå på kända smaker med lax och räkor. Text Lina Wallentinson Recept Claes Björling Foto Jakob Fridholm B U F F É 3 • 2013 27 FAVORIT Comeback Smörgåstårtan steg för steg.