Buffé 1
dess olika smaker. och fina smak. Ändå äter vi sv
enskar väldigt lite lamm, myten* om att lamm smakar kofta som spökar. * Förr i tiden när man främst födde upp lamm för pälsens skull hann lammen bli får innan slakten. Eftersom fåren då var könsmogna fick köttet en kraftig, lätt unken smak. Idag föds lamm upp för köttets skull och smakar lamm och definitivt inte som något klädesplagg. Så det så. Lammrygg Ett ypperligt kokkött som är den bästa delen om man ska koka en lammgryta. Med benen kvar får grytan mer smak. Tänk på att inte tärna för smått, då riskerar köttet att koka ur och bli »torr« i smaken. Lammentrecôte En fin del på lammet. Den höga fetthalten gör den mycket mör och smakrik och är därför extra lämplig att lägga på grillen. Lammytterfilé En mör detalj på lammet som går väldigt snabbt att steka. Passa noga då den snabbt blir överstekt. Om möjligt, välj en ytterfilé med fettkappan kvar för smakens skull. 1 2 3 »Den farligaste kniven är den som är slö« Håkan Fällman s tyckm ä s tar e 1 Rosa / ljusrött Kommer främst från lamm som slaktas vid 2–3 månaders ålder. 2 Ljusrött / klarrött Vårlamm har denna färg och har en god lammkaraktär i smaken. Passar lika bra på grillen som i grytan. 3 Mörkrött/ vinrött Kött från mutton, alltså ett könsmoget äldre djur, har denna färg och är magrare och har en kraftig lammkaraktär. Köttet kräver vanligtvis längre tillagningstid för att inte bli hårt och segt. Utöver färgen på köttet, spelar storleken roll. Om en lammstek väger närmare fyra kilo är det risk för att köttet är hårt och segt. Recept På ICA.se hittar du 232 recept på lamm och användbara tillredningstips. Välkommen! Temperatur Lamm kan lätt bli överstekt. Det ska vara lätt rosa när det är klart. För mer information om gradtal se ICA.se Kryddning Man ska vara försiktig när man kryddar lamm. Ju ljusare och mörare kött, desto lättare tar det åt sig av kryddorna. Att krydda med vitlök, timjan och rosmarin är en riktig klassiker.