Buffé 1
Läckert lamm Efterfrågat recept! Favorit i repris
. Har du inte provat kocken Danyel Couets lamm så gör det nu. Lägg steken i en gryta, fyll på med olivolja, citrus och örter. Glöm grytan i ugnen några timmar. Resultatet blir smältande mört. Perfekt långkok för en ledig helg! Recept Danyel Couet Foto Eva Hildén Smith Långkokt Lammstek i oLivoLja Gör så här: 1. Sätt ugnen på 125°C. 2. Skölj/skrubba citrusfrukterna. Finriv skalet utan att få med det vita. Skala och pressa, eller hacka, vitlöksklyftorna. Hacka örterna. Grovkrossa kanelstång och lagerblad. Blanda detta med salt och svartpeppar. 3. Gnid in köttet med blandningen. Tryck ev in en del av kryddblandningen i de nätade stekarna där benet suttit. Eller ta bort nätet och krydda in- och utvändigt och bind sedan upp med steksnöre. 4. Lägg köttet trångt i en ugnsform med höga kanter. En kastrull som som tål ugnsvärmen går också bra. Häll i oljan, den ska täcka köttet till minst hälften, gärna mer. 5. Täck formen med ugnsfolie. Tryck till så att det blir riktigt tätt. Ta sedan ett lager till. Det är viktigt att det blir så tätt som möjligt. 6. Ställ in i ugnen i ca 5 timmar. Vänd ev köttet efter halva tiden – det är dock För 6 personer 2 ½ kg lammstek med ben (2 ½ kg motsvarar 2 lammstekar utan ben à 1–1 ½ kg) 1 apelsin 1 citron 4 vitlöksklyftor 10 timjankvistar 1 rosmarinkvist 1 kanelstång 4 lagerblad ca 5 dl olivolja 1 tsk salt 1 tsk svartpeppar ev flingsalt inte nödvändigt. Låt gärna köttet stå framme en stund innan folien tas bort. 7. Skär upp köttet i skivor/dela i bitar och skeda över lite varm kryddig olja vid serveringen – se till att få med kryddorna.Strö gärna över lite flingsalt. För aLLa Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Steken kan lagaS i förväg och sedan värmas med ugnsfolie i ca 1 timme i 125°C. lammStek med ben ser extra läckert ut, men smakmässigt går det lika bra med urbenade stekar. Lammstek med ben som har fettkappan kvar gnids in med 1 dl salt. Efter 1 timme, när saltet lösts upp, torkas steken av väl och kryddas enligt receptet. Spara kryddoljan som blir över. Fantastiskt att skeda över till exempel andra kötträtter. B U F F É 3 • 2013 37 TILLBEHÖREN FINNS PÅ ICA.SE Stomp med soltorkade tomater & morotssallad med citron- och harissadressing