Buffé 1
NÄST SIST ICA Kort: 033-47 47 90 ICA kundkontakt:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Tel redaktionen/växeln: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se Receptansvarig: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Lars Eriksson Webbredaktör: Katarina Sjöström katarina.sjostrom@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers, Christina Karlsson, Pernilla Almgren Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets På ICA.se/buff e hittar du information om rekvisita och matlagningsfi lmer som visar de enklaste handgrepppen. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFE! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff e utan extra kostnad när du handlar för 1200 kr i månaden eller mer med ditt ICA Kort. Mer info på ICA.se. Vinn 300 kr i matcheckar! Läckert lamm tillagas i? A. Palmolja B. Olivolja C. Jordnötsolja Föregångaren till smörgåstårta är? A. Cocktailtårta B. Rulltårta C. Studenttårta ALLTID I BUFFÉ – 50 VINNARE Gör så här: Skriv ner rätt svar på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm, eller mejla till tavling.buff e@otw.se eller gå in på ICA.se/buff e – senast den 31 mars vill vi ha ditt svar. 50 vinnare får matcheckar på 300 kr. Vinnarna presenteras på ICA.se/buff e från den 17 april. Påsktårtan fylls med? A. Citronkräm B. Blåbär C. Nougatkräm Buff é gör en food walk i? A. Hamburg B. Johannesburg C. Williamsburg Lina byter chipsen mot? A. Edamame B. Papadam C. Jordnötter Glassigt! Piffa vaniljglassen med knapriga och söta sesamkakor. Extra gott blir det med en fräsch ananassalsa till. Recept Ellinor Jidenius Foto Eva Hildén Smith SESAMGLASS MED LIMEMARINERAD ANANAS Busenkel dessert som gör garanterad succé. FÖR 4 PERSONER Blanda ½ liter mjukrörd vaniljglass med 5 krossade sesamkakor. Ställ i frysen ca 15 minuter. Blanda 3 dl tärnad färsk ananas med 1 ½ msk honung, finrivet skal av 1 lime och 1 msk färskpressad juice. Fördela ananasen i små skålar och toppa med en glasskula och lite extra sesamkross. Nästa nummer kommer 17 april Flytta ut… Vi grillar kryddigt libanesiskt, besöker hajpade NY-krogen Aska och dukar upp spanska pintxos. Ronnie bakar vårligt med rabarber. Och så stoppar vi Sveriges bästa lammkorv. Ronnie lägger rabarber på... Stoppa vinnarkorven! Meny à la Aska. till sist... B U F F É 1 • 2013 Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffés nya utseende? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. 39 Mums vad gott! PåskGODIS! Vad vore en påsk utan ägg, fjädrar, tulpaner och påskris? På Kungliga Konstakademien har matskribenten Charlotte Birnbaum dukat upp ett färgsprakande bord för att dela med sig av sina bästa påsktips och recept. Nu ska det pysslas. Text Josephine Carr Recept Charlotte Birnbaum Foto Per Magnus Persson Charlotte Birnbaum Tack till Konstakademien. 18 B U F F É 3 • 2 0 1 3 ummet fylls av skratt och bus när ett glatt kompisgäng samlas för att hjälpa Charlotte Birnbaum att fi xa Buff és påskpyssel. Charlotte är matskribent med lite speciella inriktningar, bland annat sockerkonster som tas upp i hennes senaste bok »Bon! Bon!«. – Jag ville skriva bejakande om det söta. Alla borde unna sig att äta riktigt goda sm så ötsaker, då och då. Ä ev n i vardagen. Och varför in et dela upplevelsen me n gon, då blir det ännu bättre. Precis som i 1700- a e s Fran rk ike, då snaskade överklassen sötsaker tills tänderna ramlade ut, säger Charlotte. d å Skäm s t l t t å ido s, ocker kan och ska avnjutas måttfullt. Det är delvis Charlottes u b dskap sa, mtidigt som hon vill l fty a fram mötet me anll mat och konst. Hos den frans a v k ö erklassen var höjden av klass att smycka sina bord med sockersk lu pturer. Konditorn var dåtidens festfi xare, oc uh nder barocken fanns ingen gräns mellan mat och konst. Allt ing ci k i den teaterföreställning som en middag kunde innebära. PÅ CHARLOTTES SÖTA påskbord 2013 fi nns inga spektakulära skulpturer, men väl ett våningsfat fyllt med bland annat vita lakrits- och citrontryffl ar, maränger och marsipan potatisar. Som kronan på verket blir det en maffi g påsktårta med choklad. Blir du inspirerad? Samla barn och vänner till ett sött och färgsprakande pysselparty i påsk. R Gnis garn 4 PÅSKRECEPT För sötsugna.