Buffé 1
PåskGODIS! Vad vore en påsk utan ägg, fjädrar, tu
lpaner och påskris? På Kungliga Konstakademien har matskribenten Charlotte Birnbaum dukat upp ett färgsprakande bord för att dela med sig av sina bästa påsktips och recept. Nu ska det pysslas. Text Josephine Carr Recept Charlotte Birnbaum Foto Per Magnus Persson ummet fylls av skratt och bus när ett glatt kompisgäng samlas för att hjälpa Charlotte Birnbaum att fi xa Buff és påskpyssel. Charlotte är matskribent med lite speciella inriktningar, bland annat sockerkonster som tas upp i hennes senaste bok »Bon! Bon!«. – Jag ville skriva bejakande om det söta. Alla borde unna sig att äta riktigt goda sm så ötsaker, då och då. Ä ev n i vardagen. Och varför in et dela upplevelsen me n gon, då blir det ännu bättre. Precis som i 1700- a e s Fran rk ike, då snaskade överklassen sötsaker tills tänderna ramlade ut, säger Charlotte. d å Skäm s t l t t å ido s, ocker kan och ska avnjutas måttfullt. Det är delvis Charlottes u b dskap sa, mtidigt som hon vill l fty a fram mötet me anll mat och konst. Hos den frans a v k ö erklassen var höjden av klass att smycka sina bord med sockersk lu pturer. Konditorn var dåtidens festfi xare, oc uh nder barocken fanns ingen gräns mellan mat och konst. Allt ing ci k i den teaterföreställning som en middag kunde innebära. Charlotte Birnbaum PÅ CHARLOTTES SÖTA påskbord 2013 fi nns inga spektakulära skulpturer, men väl ett våningsfat fyllt med bland annat vita lakrits- och citrontryffl ar, maränger och marsipan potatisar. Som kronan på verket blir det en maffi g påsktårta med choklad. Blir du inspirerad? Samla barn och vänner till ett sött och färgsprakande pysselparty i påsk. Tack till Konstakademien. R 18 B U F F É 3 • 2013 4 PÅSKRECEPT För sötsugna.