Buffé 1
Njut av fräsch vardagslyx! Rökta musslor i en fre
dagslyxig pasta, flygande Jakob thaistyle och en ljummen sallad på bakade jordärtskockor. Karin och Sandra lagar mat med mycket grönt. Miljötänket går som en röd tråd genom rätterna. Text Lina Wallentinson Recept & Foto Sandra Gunnarsson och Karin Ridderheim S andra Gunnarsson och Karin Ridderheim träff ades när de pluggade på restauranghögskolan i Grythyttan. De blev vänner och Sandra och Karin bjuder på tre blivande vardagsfavoriter. började skapa recept och fota mat tillsammans. Nu har de diplomerade kockarna fl yttat vidare till Uppsala. Där varvar de receptskapande med studier i sociologi. Så fort de får en chans kopplar de ihop ämnena. – Som sociolog är maten och måltiderna intressanta att studera, eftersom de säger en hel del om hur samhället ser ut. Mat är inte längre något man äter bara för att bli mätt; den har blivit en viktig del av vårt identitetsskapande. Maten berättar vilka vi är och vilka vi vill vara – men också vilka vi inte vill vara, säger Karin. Miljötänket fi nns alltid med i bakhuvudet när Sandra och Karin tänker recept. Men det får inte styra så mycket att det blir begränsande. – Det är svårt att vara receptmakare i ett land med lång vinter. Man får hitta sitt eget abc och göra så gott man kan, säger Sandra. med miljörätta musslor Forts... Lyxig och snabblagad pasta TAGLIATELLE MED RÖKTA BLÅMUSSLOR, FÄNKÅL OCH CITRON Ta en genväg till havets smaker med rökta musslor på konserv. FÖR 4 PERSONER 300 g tagliatelle 2 schalottenlökar 1 vitlöksklyfta 1 fänkål (ca 300 g) 10 körsbärstomater 1 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar) 2 dl vitt vin 2 ½ dl matlagningsgrädde 1 msk konc hummer- eller skaldjursfond 2 förpackningar rökta musslor i olja (à 105 g) finrivet skal av 1 citron ½ dl finskuren dill + vippor till garnering smör salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 2. Skala och fi nhacka lök och vitlök. Ansa och strimla fänkålen. Dela körsbärstomaterna. 3. Fräs lök, vitlök, chili och fänkål i 1 msk smör i en stor stekpanna 3–4 minuter utan att det tar färg. 4. Häll på vinet. Låt koka tills cirka hälften av vätskan återstår. Tillsätt grädde och fond. Låt koka ihop ca 10 minuter. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. 5. Rör ner avrunna musslor, tomater, citronskal och dill i såsen. Blanda ihop med pastan. Garnera med dillvippor. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och matfett. Kontrollera innehållet i fonden. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot ris-, havre- eller sojabaserad gräddersättning. Byt smör mot mjölkfritt matfett. Kontrollera fonden. Gör äggfri: använd äggfri pasta. Kontrollera fonden. B U F F É 3 • 2013 31 3 VARDAGSGODA RECEPT