Buffé 1
Steg för steg: Marängperfektion Så lyckas du med
marängen Marängbakelse Med liMekräM och frukt Frasig chokladmaräng toppad med en sötsyrlig kräm och frukt. En blivande påskklassiker? Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Separera gulor och vitor i varsin bunke. 3. Rör ihop, vispa inte, äggulor, kondenserad mjölk och limejuice i en bunke. Ställ i kylen i minst 4 timmar. 4. Smält chokladen i ett vattenbad. Ta från värmen, rör om och låt svalna något. 5. Vispa äggvitor och salt med elvisp till ett vitt hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning tills det blivit en fast och glansig marängsmet. Det ska bli toppar av smeten när man lyfter vispen. 6. Tillsätt ättikan och sikta i majsstärkelsen. Vänd försiktigt ner detta i smeten. 2 dl frysta/färska hallon choklad att hyvla över mynta till garnering ev florsocker att pudra över T ips! För 6 personer 4 ägg 1 burk söt kondenserad mjölk (ca 400 g) 1 dl färskpressad limejuice (ca 4 stycken) 75 g mörk choklad (ca 70 %) 1 tsk ättiksprit (12 %) 1 krm salt 2 ½ dl socker 1 msk majsstärkelse (Maizena) 3 dl färsk mango eller ananas i bitar 7. Klicka ut hälften av smeten till 6 maränger på en bakpappersklädd plåt. Ringla ca ½ tsk smält choklad i en cirkel på varje. Använd en liten sked och dra ut/mönstra chokladen. Fördela resten av marängsmeten ovanpå. Upprepa proceduren. 8. Ställ in mitt i ugnen. Sänk värmen till 110°C efter 5 minuter. Tillaga ytterligare 45 minuter. 9. Ta ut marängerna. Tryck till i mitten så att det blir en liten grop för fyllningen. Låt svalna helt. 10. Fyll med limekrämen. Toppa med frukt och bär, hyvlad choklad och mynta. Pudra ev marängerna med florsocker. för alla Fri från gluten. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg. Marängerna och limekrämen kan med fördel göras dagen före. Spara äggskalen till förrätten. Dryckestips! Saint John (nr 7827) 129 kr Återupptäck madeira, ett perfekt vin till chokladmarängen. Madeirans kraftfulla doft av rostat kaffe, fikon, dadlar och russin återkommer i smaken. Den intensiva sötman balanseras fint av syran, som ger vinet en fin avslutning. B U F F É 3 • 2013 13 Påskbakelse!