Buffé 1
Bjuder man många kan det vara svårt att servera i
snygga dessertglas – men många små plastmuggar kan också ge ett maffi gt intryck! sprudlande läcker BUBBLIG HALLONMOUSSE Ljuvligt len försommardessert som får det att pirra till i munnen. Hemligheten? Mousserande vin! Gör flera satser i omgångar om du räknar med riktigt många gäster. STORKÖKSTIPSET! Placera små glas som rymmer ca 12 cl på brickor. Häll i moussen. FÖR 10 PERSONER 350 g frysta hallon 3 äggvitor + 3 äggulor 1 1/2 dl vit sirap 4 gelatinblad 1 1/4 dl vispgrädde 3 msk socker 2 msk + 1 1/2 dl torrt mousserande vin (t ex prosecco) SMART FÖRVARING Täck varje bricka med plastfolie. Stapla dem ovanpå varandra i kylen. GARNERING ca 200 g färska bär ev ätbara blommor 1–3 DAGAR FÖRE FESTEN. 1. Tina och mixa hallonen i matberedare eller med stavmixer. Passera hallonpurén genom en finmaskig sil, det ska bli ca 2 dl. Ställ i kylen. 2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp i en bunke. Tillsätt sirapen och fortsätt vispa ca 1 minut. 3. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Vispa grädden fluffig. 4. Blanda äggulor, socker och 2 msk mousseran- de vin i en liten kastrull. Sätt kastrullen på svag värme och vispa oavbrutet tills blandningen blir tjock och krämig. Ta kastrullen från värmen. 5. Ta upp gelatinbladen och skaka av dem. Rör ner dem i krämen. Rör i resten av det mousserande vinet, lite i taget. 6. Vänd ner krämen i äggvitevispet. 7. Blanda i hallonpurén och därefter den vispade grädden. 8. Häll mousseblandningen i glas som rymmer minst 1 dl. Ställ i kylen minst 4 timmar. TIDIGT PÅ FESTDAGEN: 9. Garnera med bär och ev blommor. Låt stå kallt fram till servering. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot vispbar soja- eller havrebaserad gräddersättning. Innehåller ägg. BUFFÉ 3 • 2 012 11