Buffé 1
SMÅTT & GOTT »Konsten att vara värd/värdinna är a
tt få sina gäster att känna sig som hemma även om man önskade att de vore det.« ORSON WELLES REDAKTÖR CAMILLA THÖRNQVIST, CAMILLA.THORNQVIST@OTW.SE FOTO CHRISTINA SUNDIEN OCH PER MAGNUS PERSSON Få buffén att lyfta Skapa nivåskillnader med låga fat, fat på fot och olika stora skålar för en extra maffig buffé. Var kreativ – vänd upp och ner på en skål, trälåda eller kruka och ställ tallrikar ovanpå. Rikligt med frukt och grönsaker gör att buffén ser generös och inbjudande ut. Checka av festen Med en checklista kan du pricka av alla festbestyr förutom mat och dryck. Köp ljus, servetter & blommor Plocka fram fat & skålar Duka buffébordet (porslin, glas, bestick…) Förbered kaffe- och dessertbord Arrangera bord & stolar Ställ fram blommor/andra dekorationer Sätt ljus i alla ljusstakar (gärna förtända) Vik servetter Fixa presentbord Ta ut soporna & ta fram nya sopsäckar Städa toaletten Rena gästhanddukar & fräscha tvålar Röj i hallen eller ordna en tillfällig garderob Tänd ljus & marschaller Sist men inte minst – gör dig själv i ordning. Ta till en extra halvtimme! Fyll ut Här får du färdiga skyltar Placera gärna ut små skyltar, s k bordsryttare, som beskriver maten. Passa på att berätta vilka rätter som är fria från t ex gluten, mjölk och ägg. Till recepten i det här numret har Buffés webbredaktör Sophie Ekman gjort jobbet åt dig. Sätt skylten i t ex en potatis så blåser den inte bort om buffén dukas upp utomhus. Gå in på ICA.se/buffe och skriv ut dina skyltar. med bröd Olika sorters bröd kompletterar buffén. Köp ett ljust och ett mörkt mjukt bröd samt ett gott knäcke bröd eller knäckesticks. Smarta buffébröd att baka själv är rosenbröd, brytbröd eller pizzabrödet på sidan 8. Vispat smör toppat med lite flingsalt är gott till, eller varför inte en smakrik röra på fetaost, valnötter och persilja? Läsartips Gör fl era stationer På fester med många gäster är det klokt att satsa på flera »stationer« med mat och dryck, lite som på hotell, eller att duka fram dubbelt så man tar från två håll. Förutom det stora buffébordet kan det vara separata bord med glas och dryck, ost, kex och frukt, dessert och tårta samt kaffe, te och avec. Ta hjälp av pigga tonåringar att sköta markservicen. FETASPREAD MED VALNÖTTER Rosta gärna valnötterna för fylligare smak. De kan även uteslutas. FÖR 10 PERSONER. Blanda 4 dl matyoghurt (10 %), 1 msk flytande honung och 1 dl finhackad persilja. Rör ner 300 g gaffel mosad eller mixad fetaost och 1 dl grovhackade valnötter. Krydda med 2 krm salt. Lägg i en eller flera skålar. Ringla över lite olivolja och mal över peppar. »SÅ GJORDE VI« Flera små eller två jättesmörgåstårtor? Det var frågan Gudöborna Iliana och Roger Åsehag ställde sig inför sonen Lukas dop. Med 60 gäster föll valet på det senare och egenhändigt tillsågade MDF-skivor som »brickor« för att rymma tårtorna. En med räkor, en med ost och skinka och så en allergianpassad. Alltså tre tårtor totalt. – Vi gjorde dem dagen innan för att brödet skulle hinna safta till sig. Av 120 landgångsbröd var det inte många som blev över, berättar Iliana. Eftersom dopet var i november fick garaget agera kylrum. Smörgåstårta som blev över bjöd vi grannarna på dagen efter, hihi. Läs mer om dopet och andra lyckade fester på ICA.se/buffe. BUFFÉ 3 • 2 012 17 FOTO: PRIVAT Varsågod!