Buffé 1
INNEHÅLL 4 LÄCKRASTE FESTBUFFÉN Vi dukar upp de b
ästa bufférätterna som du enkelt lagar i förväg. Garanterat lättlagat för många. 18 12 SVENSK FESTMENY Snapsgravad lax, vårprimörer med senapsdressing och krämig örtsås. För dig som gillar klassiska smaker. 14 LATINO-SVÄNGIGT Dubbelmarinerad fl äskfi lé med rom, chili och lime möter fräsch bönsallad och fruktig ananassalsa. 17 SMÅTT & GOTT Fyll ut med bröd, duka på höjden och gör en checklista. 4 23 »Dags att planera DEN STORA FESTEN!… « VÅGA VÄLJA BORT – VÅGA BANTA! Och fega inte ur som jag brukar göra… Trots bra planering litar jag sällan på min erfarenhet. Ju när- mare festen vi kommer, desto fler rätter blir det. Visst är maten viktig, men den är inte allt. En ostpaj, en grön- sallad, lite antipasto misto (fat med chark och inlagda grönsaker) räcker långt. Får man dessutom en supermör honungskyckling med en primörfräsch potatissallad, samt en häftigt sprudlande hallonmousse som avslutning, ja då är man hemma. Okej, kanske en het räkröra på lantchips till välkomstbubblet… Men sedan får det minsann vara nog! Det är i det här läget som jag brukar skruva lite oroligt på mig: Undrar om det ändå inte skulle vara bra att ha en laxsida också. Och hur ser det ut på brödfronten? Och räcker grönsakerna? Lite extra av det ena och det andra går säkert åt. Men si, det är just det det sällan gör… Restätandets lov sjungs sedan till leda. När nu nästa stora kalas närmar sig lovar jag mig själv att menyn ovan kommer att bli fullt tillräcklig. Och det trots att det är underbart goda och smakfulla anrättningar som man gärna tar lite extra av. Efter att vi provlagat recepten på »riktiga fester« kan jag lova att det blir succé. Det bästa av allt är att man kan börja laga flera månader i förväg och göra lite i taget. När den stora festen närmar sig är det ändå tusen saker som ska fixas – och sedan vill man ju inte vara helt slut när det äntligen är dags för det roliga! Lycka till med vårens alla kalas! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Ps. Gå gärna in på ICA.se/buffe och berätta om dina bästa festtips. RECEPTREGISTER Ananassalsa 14 Bubblig hallonmousse 11 Chokladmarängtårta mojito 27 Dubbelmarinerad fl äskfi lé 14 Fetaspread med valnötter och örter 17 Fiskgryta med chorizo och snabbaioli 31 Fruktig gräddtårta med kokos 21 Fudge brownies 20 Färgglad bönsallad 14 Hallonfrosting 21 Halloumipasta med rotfrukter och pesto 31 Honungskyckling 8 Kryddig kikärtssoppa med quesadilla 31 Krämig örtsås 12 Lantchips med het räkröra 6 Laxpaj med lakritssmak 23 Lyxig ostpaj 6 Marsipanblad 19 Marsipanrosor 19 Melon- och fl äderbål 9 Pestoquinoa med krispiga grönsaker 29 Potatissallad med basilikavinägrett 8 Salsa verde 8 Shirley Temple 9 Smörgåstårta à la club sandwich 25 Snapsgravad lax 12 Snyggaste prinsesstårtan 19 Tacomackor med kyckling och ananassalsa 30 Tomatkompott 6 Ugnsrostade tomater 9 Vaniljcupcakes med strössel och frosting 20 Vaniljfrosting 21 Vårprimörer med senapsdressing 12 Vårsangria 9 Äppel- och baconbiffar med fetaoströra 30 Här får du fl er smarta tips för en lyckad fest. 18 DESSERTER FÖR ALLA Mattias Kristiansson kan konsten att baka festliga sötsaker utan gluten, mjölk och ägg. Som bonus en sockerfri tårta. 23 TRE SÄKRA KORT Paj, smörgåstårta och chokladmaräng – Berit Paulsson bjuder på enkel festmat som alltid gör succé. 29 UTVALDA TESTLAGARE Månadens testlagare har bland annat lagat äppel- och baconbiffar, kryddig fi skgryta och tacomackor. 39 TÄVLA OM MATCHECKAR Kul tävling där 50 lyckliga vinnare får matcheckar värda 300 kronor. Och så tipsar vi om kul festteman. BUFFÉ 3 • 2 012 3