Buffé 1
Spännande att tillaga, inte minst för min portugi
siska f u som fi ck testa en variant på fi skgrytan caldeirada. Vi valde paprika i olika färger, då man även äter med ögonen. Åt grytan enligt portugisisk tradition med oliver, rött vin och bröd att doppa i såsen. Äkta »comfort food«! TESTLAGARE: ANA OCH MAGNUS DAHLBERG/39 OCH 42 ÅR/BOR I MALMÖ/GILLAR GOLF OCH MATLAGNING »Gjorde ananassalsan med persilja – superbra tillbehör som även blir toppen till grillningen i sommar.« Jättegod soppa med söt och nötig smak. Vi tog 4 morötter och skippade salladslöken. Spara 1/2 burk kikärter och tillsätt eſt er att du har mixat soppan, ger en trevlig konsistens. I quesadillan hade vi färskriven pecorino, mycket gott! Och det funkar lika bra utan skinka. TESTLAGARE: ANJA LENNER/35 ÅR/ SAMBO I FALUN MED TVÅ SÖNER/ BOTT I NYA ZEELAND En av de första gångerna i mitt liv som jag följde ett recept till punkt och pricka, men det funkade perfekt. Sötpotatis och sur citron möter besk rucola och salt ost – helt nya smakkombinationer som gick hem i studentkorridoren. Alla tog om minst tre gånger! Snygg rätt dessutom. TESTLAGARE: MALIN ALSVED/21 ÅR/ LUND/ENGAGERAD STUDENT SOM GÄRNA HITTAR PÅ HYSS OCH ÄVENTYR FISKGRYTA MED CHORIZO OCH SNABBAIOLI Gör som i Portugal och låt stark korv sätta smak på fiskgrytan. Låter det galet? Prova! FÖR 4 PERSONER Tina 2 påsar frysta fisktärningar (à 300 g). Skala, halvera och strimla 2 gula lökar. Dela, kärna ur och strimla 3 röda paprikor. Dela och skär 1 zucchini (ca 300 g) i halvmånar. Skär 1 chorizo (ca 100 g) i skivor. Fräs lök och paprika i 1 msk olivolja ca 3 minuter i en gryta eller kastrull. Tillsätt zucchini, korv, 3 msk tomatpuré och 1 1/2 msk konc kycklingfond. Fräs ytterligare 1 minut under omrörning. Tillsätt 5 dl vatten. Koka upp och låt småkoka under lock ca 10 minuter. Lägg fisken i grytan och sjud under lock ca 5 minuter. Tillsätt ev mer vatten. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Strö över 3 msk hackad persilja. Blanda 5 msk majonnäs med 1 pressad vitlöksklyfta. Servera fiskgrytan med aioli och pressad potatis, ris eller ett gott bröd. FÖR ALLA? Gör glutenfri: kontrollera innehållet i korven. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i korv, fond och majonnäs. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i korv, fond och majonnäs. Gör äggfri: kontrollera innehållet i korv och fond. Välj äggfri majonnäs eller ersätt majonnäsen med t ex crème fraiche smaksatt med lite fransk senap och dragon. KRYDDIG KIKÄRTSSOPPA MED QUESADILLA Hotta gärna till denna orientaliska soppa med lite vitlök, chili och färskriven ingefära. FÖR 4 PERSONER Skala och skär 2 gula lökar och 1 stor morot i bitar. Strimla 1/2 knippe salladslök (ca 60 g). Häll av och skölj 2 burkar kikärter (à 410 g). Fräs lök och morot i 1 msk olivolja ca 5 minuter i en kastrull. Tillsätt sallads lök, kikärter, 2 tsk malen koriander och 3 tsk spis kummin. Fräs ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt 6 dl vatten och 3 msk konc kycklingfond. Sjud soppan under lock ca 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och mixa soppan med stavmixer. Späd med mer vatten till önskad konsistens. Håll varmt. Fördela 4 skivor rökt skinka, 1 påse riven ost (150 g) och blad från 1/2 kruka basilika på 2 mjuka tortillabröd. Lägg på 2 tortillabröd som »lock«. Stek bröden 2–3 minuter på varje sida i en het stekpanna. Servera soppan med en klick matyoghurt (10 %) och quesadillan skuren i bitar. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt och ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: ersätt matyoghurt med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Välj mjölkfritt ostalternativ. Fri från ägg. Kontrollera innehållet i fond och bröd för samtliga allergener. HALLOUMIPASTA MED ROTFRUKTER OCH RUCOLAPESTO Nötallergiker kan göra pesto på rostade solrosfrön i stället för valnötter. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär 2 morötter, 1 palsternacka och 1 sötpotatis (ca 300 g) i större bitar eller stavar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Ringla över 2 msk olivolja. Blanda runt. Ställ mitt i ugnen ca 25 minuter. Rör om 1–2 gånger under tiden. Koka 300 g pasta, t ex spagetti, enligt anvisning på förpackningen. Gör resten under tiden. Grovhacka 1 1/2 dl valnötter och 1 påse rucola (65 g). Blanda med 3 msk olivolja och finrivet skal av 1 citron och 1 msk färskpressad citronjuice. Smaka av med salt och peppar. Skär 1 paket halloumi (200 g) i bitar. Stek dem runt om i 1 msk olivolja i en het stekpanna. Häll av pastan i durkslag. Blanda med rucolapesto, rotfrukter och ca 20 oliver. Toppa med halloumi. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: ersätt halloumi med t ex tofu eller ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: ersätt halloumiosten med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: välj pasta fri från ägg. BUFFÉ 3 • 2 012 31