Buffé 1
färgglatt & krispigt VÅRPRIMÖRER MED SENAPSDRESSI
NG Gör en variant på hovmästarsås med två sorters senap och ringla över alla härliga primörer. Välj de sorter du gillar bäst! FÖR 10 PERSONER ca 500 g späda morötter 1 blomkålshuvud (ca 700 g) 2 broccoli (500 g) 1 ask sugar snaps/sockerbönor (150 g) 1 ask haricots verts (ca 150 g) 1 knippe rädisor (220 g) 3 salladslökar salt, nymalen svartpeppar SENAPSDRESSING 1 msk dijonsenap 1 msk skånsk senap 2 msk flytande honung 5 msk vitvinsvinäger 1 dl olivolja 2 DAGAR FÖRE FESTEN: 1. Börja med senapsdressingen. Vispa ihop senap, honung och vinäger. Vispa i oljan, först droppvis, sedan i en tunn stråle. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Ställ i kylen. 2. Primörer. Skrubba morötterna och skär i bitar. Ansa och skär blomkål och broccoli i små buketter. 3. Koka morötter, blomkål, broccoli, sugar snaps/ sockerbönor och haricots verts nätt och jämnt mjuka var för sig i lättsaltat vatten. Häll av och kyl i iskallt vatten ca 5 minuter. 4. Ansa och dela ev rädisorna. Förvara grönsakerna i kylen. 4 TIMMAR FÖRE SERVERING: 5. Strimla salladslöken. Lägg upp kokta grönsaker, salladslök och rädisor på ett fat. STRAX FÖRE SERVERING: 6. Ringla över dressingen. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Klassiska smaker Snapskryddad len lax får här färggrant sällskap av krispiga primörer med sötsyrlig senapsdressing. Bjud gärna med en skål nykokt färskpotatis. Svenska smaker när de är som bäst! klassisk favorit KRÄMIG ÖRTSÅS Godare sås får man leta efter! Spetsa den gärna med lite färsk körvel eller dragon. FÖR 10 PERSONER 1 1/2 dl majonnäs 4 dl crème fraiche 3 dl finhackade örter, t ex gräslök, dill och persilja + färska örter till garnering salt, peppar 1–2 DAGAR FÖRE FESTEN: 1. Blanda ihop majonnäs och crème fraiche i en skål. Vänd ner örterna. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Ställ i kylen. STRAX FÖRE SERVERING: 2. Lägg upp såsen i en eller flera skålar. Garnera med örter. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Kontrollera innehållet i majonnäsen. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Kontrollera innehållet i majonnäsen. Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart crème fraiche och smaksätt den ev med lite fransk senap och dragon. 12 BUFFÉ 3 • 2 012 Genvägen! Köp färdiggravad lax i bit eller skivor. Garnera med dill och finrivet citronskal. Droppa ev över lite O.P. Anderson (snaps) och strö på mortlade fänkålsfrön så smakar den mer. upphottad klassiker SNAPSGRAVAD LAX Häll snapsen på laxen i stället för i strupen. Fö Behåll grundstenarna i vår festbuffé, men byt ut kyckling, potatissallad och salsa verde mot en klassisk meny med gravad lax, primörsallad och örtsås. Eller blanda lite av varje! Planera matlagningen. Ett färdigt körschema fi nns på ICA.se/buffe. FÖR 10 PERSONER ca 1,5 kg laxfilé med skinn (mittbit) 1 dl socker 5 msk salt 1 msk grovstött vitpeppar 2 msk stötta fänkålsfrön 1 1/2 dl O.P. Anderson (snaps) GARNERING 1 msk stötta fänkålsfrön finrivet citronskal, dillvippor och citronklyftor till servering