Buffé 1
FESTENS SÖTA Sega brownies, supergulliga cupcakes
och kanske världens vackraste prinsesstårta. Bakbloggaren Mattias Kristiansson dukar upp festliga sötsaker utan gluten, mjölk och ägg för att så många som möjligt ska kunna njuta. Bara kaffet som saknas! TEXT CAMILLA THÖRNQVIST RECEPT & STYLING MATTIAS KRISTIANSSON FOTO EVA HILDÉN SMITH SOM ALLERGISK ELLER överkänslig kan det vara knepigt att gå på fest. Som värd kan det vara minst lika svårt att veta vad man ska bjuda på. Men det är oſt a värt den extra omtanken. För snart fyra år sedan startade Mattias Kristi- ansson hobbybloggen Bake my Day för att sprida bakglädje och inspiration till alla som inte nöjer sig med tråkiga sandkakor eller ledsna vete bullar. I dag ägnar han sig åt bakning på heltid. – Mina bakverk ska tillföra en kreativ knorr, om så bara för att göra fi kastunden lite roligare och folk gladare. Sverige behöver mer än chokladbollar liksom, säger Mattias, som haſt en förkärlek för sötsaker så länge han kan minnas. En annan förkärlek han har är att baka så allergianpassat som möjligt med ambitionen att det ska vara så pass gott och estetiskt tilltalande att även de som tål allt vill hugga in. – Alla är värda sötsaker som får benen att vika sig på en! slår Mattias fast samtidigt som han fäster den sista marsipanrosen på sin gluten-, laktosoch äggfria prinsesstårta. En sagolik tårta som du enkelt gör själv. Samma gäller chokladstinna fudge brownies och vaniljdoſt ande cupcakes med ditt val av strössel och frosting. Missa inte fudge brownies och vaniljcupcakes på nästa uppslag. MATTIAS KRISTIANSSON Ålder: 26 år. Gör: Driver bloggen bakemyday.se. Bor: Stockholm. Familj: Sambon Jonas. Måste i köket: Spritspåsar, slickepott och ballongvisp. Favoritråvaror: När jag inte bakar allergi anpassat – riktigt smör. Och vaniljstång. De som inte har provat äkta vanilj har missat något! Och vin, speciellt till frukt. Förebild: Julia Child (legendarisk kock och kokboksförfattare, reds anm), som lärde mig mottot att man inte ska be om ursäkt för sig i köket. 18 Bjud på en god tårta utan gluten, laktos och ägg. Givetvis går tårtan att göra med vanlig tårtbotten, vispad grädde, hemkokt vaniljkräm eller färdig mix samt valfri sylt. BUFFÉ 3 • 2 012 för alla