Buffé 1
SNYGGASTE PRINSESSTÅRTAN GER 10 BITAR 100 g lakto
sfritt smör 2 dl rismjöl 1 dl socker 1 1/2 dl potatismjöl 3 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker 5 msk äppelmos 1 dl varmt vatten 1 1/2 dl hallonsylt laktosfritt smör och rismjöl till formen VANILJGRÄDDE 3/4 dl socker 1 1/2 msk majsstärkelse (Maizena) 1 1/2 dl laktosfri mjölk 1 msk vaniljsocker 5 dl laktosfri vispgrädde DEKORERING marsipanblad (se nedan) eller 1 färdig kavlat marsipanlock marsipanrosor (se nedan) eller färdiga GÖR SÅ HÄR: 1. Bottnar: Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. 2. Smält smöret. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner smält smör, äppelmos och varmt vatten. Vispa lätt med en ballongvisp så att ev klumpar försvinner. 3. Bred ut smeten i formen. Grädda ca 35 minuter, tills den är helt torr i mitten. FRI FRÅN GLUTEN, LAKTOS OCH ÄGG En riktig sagotårta! Marsipanbladen är busenkla att göra, likaså rosorna. Tårtan går bra att göra en dag i förväg. Kontrollera med en sticka eller gaffel. Låt kakan svalna helt. 4. Vaniljgrädde: Blanda socker och majsstärkelse i en kastrull. Vispa ner mjölken. Koka upp på svag värme under vispning till en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt vaniljsockret. Ställ i kylen. Låt kallna helt. 5. Vispa grädden. Blanda ca 1 dl vispad grädde med den kalla vaniljkrämen. Blanda i resten av grädden. 6. Montering: Skär tårtbottnen i två delar. Lägg underdelen på ett tårtfat. Bred på hälften av hallonsylten och en stor klick vaniljgrädde. Lägg på den andra tårtbottnen. Bred på resterande hallonsylt och täck hela tårtan med vaniljgrädde. Ställ i kylen minst 30 minuter. 7. Lägg på marsipanblad eller marsipanlock. Fäst valfritt antal rosor med tandpetare. 8. Förvara tårtan i kylen. Täck inte över med plastfolie, då blir marsipanen blöt. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos och ägg. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt margarin, ersätt mjölk med havre-, ris- eller sojabaserad mjölkersättning, ersätt grädden med soja- eller havrebaserad gräddersättning (vispbar). TIPS! SMAKSATT MARSIPAN I bakhyllan finns även olika sorters färgad, smaksatt marsipan. Välj mellan jordgubb, päron, banan och vanilj. Så gör du egna blad och rosor i marsipan Här visar Mattias hur du gör egna marsipanblad och rosor – lätt som en plätt! Skär ca 500 g marsipan i fyra bitar. Knåda in grön hushållsfärg i tre av bitarna till tre olika nyanser. Knåda in röd hushållsfärg i sista biten så den blir rosa. 1 2 »Gör många rosor – jag tycker alla ska få varsin.« VACKRA GRÖNA BLAD 1. Kavla ut varje bit till en 2–3 mm tjock platta. »Mjöla« underlaget med lite florsocker, det hindrar marsipanen från att fastna. Men ta inte för mycket, det torkar ut. Skär ut ovala blad med en vass kniv. Låt bladen variera i storlek precis som de gör i naturen. 2. Och nu till bladnerverna. Tryck lätt med baksidan av knivbladet längs mitten av varje blad. Du ska alltså inte skära igenom. Tryck sedan fram nerverna på sidan. 1 2 3 4 ROSA MARSIPANROSOR 1. Kavla ut marsipanen till en 2–3 mm tjock platta. »Mjöla« underlaget med lite florsocker, det hindrar marsipanen från att fastna. Men ta inte för mycket, det torkar ut. Ta ut tio små rundlar med ett kakmått, litet glas eller kopp. 2. Rulla ihop den första rundeln till en smal rulle. Det blir själva rosenknoppen. 3. Fortsätt att vira »kronbladen« omlott. Tryck fast dem i bottnen så att de inte trillar av. Vik sedan ut kanterna så att blomman öppnar sig som en riktig ros. 4. Skär av den nedre marsipan klumpen. Kvar har du den perfekta marsipanrosen. BUFFÉ 3 • 2 012 19