Buffé 1
Festtårta utan socker Bufféredaktionen får många
förfrågningar om att erbjuda söta recept med mindre socker. Nu finns en produkt som gör det lite enklare – stevia strö – som vår receptansvarige Ellinor använt i en underbar tårta med smak av hallon, mango, kokos och äkta vanilj. RECEPT ELLINOR JIDENIUS FOTO CHRISTINA SUNDIEN KLADDFRITT TÅRTFAT Klipp ut två halvcirklar av bakplåtspapper. Lägg dem på tårtfatet så att de täcker fatet och lite till. Gör i ordning tårtan. Dra försiktigt bort pappers bitarna när tårtan är helt färdig. 2 X FROSTING Välj mellan vanilj- och hallonsmak. Rör ihop med sked för att få en jämn och slät frosting. VANILJFROSTING TILL 12 CUPCAKES Blanda ihop 100 g mjölkfritt margarin (rumsvarmt), 7 dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker och 1/2 dl sojadryck. Rör ihop till en jämn frosting utan klumpar. HALLONFROSTING TILL 12 CUPCAKES Tina 1 dl hallon eller ta färska. Pressa hallonen genom en finmaskig sil ner i en skål. Tryck med en sked för att få igenom så mycket som möjligt. Blanda ihop 100 g mjölkfritt margarin (rumsvarmt), 7 dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker och 3 msk sojadryck. Tillsätt hallonpurén. Rör ihop till en jämn frosting utan klumpar. FRUKTIG GRÄDDTÅRTA MED KOKOS Fräschare variant av en klassisk gräddtårta med naturligt sötningsmedel i stället för socker. Kan bakas 1 dag i förväg och förvaras i kylen. Garnera tårtan med frukt och bär strax före servering. FRI FRÅN SOCKER GER 10 BITAR 3 ägg 3 msk vatten 1 1/2 dl stevia strö 2 1/2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver smör och mjöl till formen FYLLNING 1 paket frysta hallon (250 g) 3 + 3 msk stevia strö finrivet skal av 1 lime 2 msk färskpressad limejuice 1 vaniljstång 3 dl vispgrädde 250 g kesella (1 %) GARNERING 2 dl riven kokos 250 g frukt och bär, t ex mango, passionsfrukt, sharonfrukt, physalis, hallon sitta. Rulla kanten i strössel. 6. Spritsa eller klicka ut ytterligare frosting på toppen av cupcaken. 7. Låt gärna stå i kylen ca 10 minuter före servering så att frostingen hinner sätta sig. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Gå in på ICA.se/buffe så visar Mattias hur du strösslar cupcakes och spritsar frosting. citronmeliss GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. 3. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitor och vatten till ett fast skum med elvisp. Tillsätt stevia strö under fortsatt vispning, ca 2 minuter. Tillsätt ägggulorna och vispa ytterligare ca 2 minuter. 4. Sikta ner mjöl blandat med bakpulver. Blanda försiktigt ihop till en smet. 5. Bred ut smeten i formen. Grädda ca 20 minuter mitt i ugnen. Kontrollera med provsticka att den är helt torr. Låt svalna helt. 6. Fyllning: Tina hallonen. Mosa dem lätt och rör ihop med 3 msk stevia strö, limeskal och limejuice. 7. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa grädden hårt. Vispa ner vaniljfrön, 3 msk stevia strö och kesella. 8. Skär tårtbottnen i två delar. Lägg den undre på ett fat (se tips här intill). Bred ut 2/3 av hallonen. Lägg på en klick av vaniljgrädden och bred försiktigt ut. Fördela resten av hallonen över. Lägg på den andra tårtbottnen. Bred på resten av vaniljgrädden på ovansidan och längs kanten. 9. Garnering: Strö kokos längs med kanten på tårtan. Tryck fast flingorna lätt med en kniv. 10. Skär frukten i bitar. Garnera tårtan med frukt, bär och citronmeliss strax före servering. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfria alternativ av smör, grädde och färskost/kvarg. Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett. Byt grädde mot vispbar soja- eller havrebaserad gräddersättning. Använd mjölkfritt, naturellt färskostalternativ. DET HÄR ÄR STEVIA Stevia är en växt ur vars blad man utvinner ett ämne som ger söt smak utan kalorier och påverkan på blodsockret. Stevia strö är en speciellt framtagen produkt som kan ersätta samma mängd vanligt socker i bakning och matlagning. Överdriven konsumtion kan verka laxerande. BUFFÉ 3 • 2 012 21 tips!