Buffé 1
Testlagat /MARS Gör äppel- och baconbiffarna på l
ammfärs som Anne Hanselius i Malmö. Eller följ receptet på halloumipasta till punkt och pricka – det blir perfekt, tycker Lundastudenten Malin Alsved. Portugisiskt på riktigt blir det när makarna Dahlberg lagar fiskgrytan med chorizo. Bom Apetite! RECEPT & STYLING LENA SÖDERSTRÖM FOTO EVA HILDÉN SMITH Rekommenderas starkt! Tog lamm- färs och rev ner ett extra äpple i smeten. Det blir väldigt saſt igt med äpple både i biff arna och bredvid. Tillsatte även ett ägg för att binda ihop dem bättre. Röran blev otroligt god även utan vitlök och kommer att göras fl era gånger. TESTLAGARE: ANNE HANSELIUS/27 ÅR/ STUDENT I MALMÖ/SIMMAR GÄRNA PÅ FRITIDEN ÄPPEL- OCH BACONBIFFAR MED FETAOSTRÖRA Bjud dessa fantastiska biffar med klyftpotatis om du föredrar det framför kokt. TESTLAGA DU MED! Vill du också få utvalda Bufférecept i förväg, tycka till om dem och få chans på matcheckar för 400 kronor eller trisslotter för 100 kronor? Gå in på ICA.se/ Testlagarna och anmäl dig redan i dag. 30 BUFFÉ 3 • 2 012 FÖR 4 PERSONER Skala och koka 900 g potatis i lättsaltat vatten. Strimla 1/2 paket bacon (70 g). Fräs baconet i en torr, het stekpanna. Låt svalna. Skala och grovriv 1 äpple. Dela, kärna ur och skär 3–4 äpplen i klyftor. Strimla 1/2 knippe sallads lök (ca 60 g). Blanda 500 g blandfärs med bacon, äpple, salladslök, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Forma färssmeten till 4 stora eller 8 små biffar. Stek biffarna i 2 msk smör 2–3 minuter per sida beroende på stekpannans storlek. Efterstek under lock ca 3 minuter. Ta upp och varmhåll. Lägg i äppelklyftorna i pannan och stek i 2 msk smör ca 3 minuter. Blanda 2 dl matyoghurt (10 %), 1 pressad vitlöksklyfta, 1/2 paket fetaost (75 g) och ev 1–2 droppar tabasco. Servera biffarna med äppelklyftor, kokt potatis och fetaoströra. Toppa med hackad persilja. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av matfett och yoghurt. Välj laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett, ersätt matyoghurt med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Välj mjölkfritt ostalternativ, t ex tofu. TACOMACKOR MED KYCKLING OCH ANANASSALSA Kyckling och tacokrydda i skön förening. Den fräscha salsan går även att göra på burkananas. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Skala och finhacka 1 rödlök. Rensa och dela köttet från 1 hel grillad kyckling. Häll av 1 burk majs (340 g). Blanda lök, kyckling, avrunnen majs, 1 burk krossade tomater (400 g), 1 påse tacokrydda (40 g), 1/2 påse riven tacoost (75 g) och 3 msk hackad persilja eller koriander i en bunke. Lägg 8 skivor formfranska på en bakpappersklädd plåt. Fördela kycklingröran på brödskivorna. Strö över 1/2 påse riven tacoost (75 g). Gratinera mackorna mitt i ugnen ca 5 minuter. Gör salsan under tiden. Skala, skär bort rotstocken och skär 1 klyfta färsk ananas (ca 300 g) i små bitar. Skär 1 gurka i tärningar. Blanda ananas, gurka, 2–3 msk sweet chilisås och 2 msk hackad persilja eller koriander. Servera de varma mackorna med ananas salsa och ev strimlad isbergssallad. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Innehåller laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: välj lämpligt bröd. Perfekt variant på både varma mackor och tacos. Jag lät de krossade tomaterna rinna av rejält för att det inte skulle bli så vått på bröden. Gjorde ananassalsan med persilja – superbra tillbehör som även blir toppen till grillningen i sommar. Serverade med tortillachips, kändes extra festligt. TESTLAGARE: SOFIA OSBERG/36 ÅR/ VAXHOLM/SAMBO/ÄLSKAR ATT RESA