Buffé 1
Säkra kort SMÖRGÅSTÅRTA À LA CLUB SANDWICH Mumsig
klassiker med bacon, kyckling och majonnäs – nu som smörgåstårta! Tårtan vinner på att stå i kylen över natten. FÖR 10 PERSONER 2 paket bacon (à 140 g) 1 grillad kyckling 10 soltorkade tomater i olja 1 dl majonnäs 3 dl matyoghurt (10 %) 1 dl finskuren gräslök 1 tsk dijonsenap 18 stora skivor formbröd, gärna fiberrikt 400 g färskost av philadelphia typ (rumsvarm) 1 dl körsbärstomater (gärna gula och röda) rucola till garnering salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Hacka det. 2. Plocka köttet från kycklingen och skär i små bitar. Hacka de soltorkade tomaterna. 3. Blanda soltorkade tomater, majonnäs, yoghurt, gräslök, senap, 1/2 tsk salt, 1 krm peppar, kycklingbitar och 2/3 av baconet . 4. Kantskär bröden. Lägg ut 6 skivor på ett fat. Lägg på hälften av fyllningen, 6 skivor bröd och resten av fyllningen. Lägg på de sista 6 brödskivorna. Täck med plast folie. Låt stå i kylen 3–4 timmar. 5. Bred färskost runt kanterna och ovanpå. Strö över resten av baconet. 6. Garnera med halva tomater och rucola. »Mumsig klassiker med bacon, kyckling och majonnäs – nu som smörgåstårta!« FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: välj laktosfri matyoghurt och laktosfritt färskostalternativ. Kontrollera innehållet i majonnäsen. Gör mjölkproteinfri: ersätt matyoghurt med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Välj mjölkfritt färskostalternativ. Kontrollera innehållet i majonnäsen. Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller använd crème fraiche och smaksätt ev med lite fransk senap och dragon. Kontrollera innehållet i bröd och kycklingkryddan för samtliga allergener. Berits 5 bästa festtips en fest. Tänk igenom allt som kan köpas, beställas och förberedas i god tid. Det blir så mycket roligare på festen när man slipper stressa in i det sista. 1 TIPS! FÖRVARA SMART Sätt tandpetare i smörgåstårtan innan du täcker den med plastfolie så håller den stilen. Lägg på rucola strax före servering, den slokar lätt annars. 2 LAGA I OMGÅNGAR. Till en stor buffé är det smart att välja mat som kan lagas vid olika tidpunkter. Börja med det som kan frysas, t ex bröd, kakor och glass, men även mat som paj och grytor. BÖRJA I TID. Man kan aldrig börja för tidigt inför Fortsätt med allt som kan stå färdigt, som förgräddade pajskal, såser, färdiga kött- och fiskrätter. Spara färska grönsaker och annat som ska lagas i sista stund till festdagen. köket och servera någon rätt varm eller ljummen på spisen. Det känns hemtrevligt och doftar också mer än enbart kall mat. 3 4 VÄG VARJE RÄTT. Ett bra sätt att beräkna mäng- VARMRÄTT PÅ SPISEN. Duka gärna upp buffén i den buffémat för många gäster är att plocka ihop alla rätter på en tallrik generöst till en person och sedan väga eller mäta varje rätt för sig. Multiplicera med antalet gäster och lägg till lite extra. Då kan man vara lugn att det räcker. 5 KYL HOS GRANNEN. När kylen är upptagen av festmat kan man kyla drycker hos vänner och grannar och sedan förvara dem i kylväskor före och under festen. BUFFÉ 3 • 2 012 25