Buffé 1
lättlagat FÄRGGLAD BÖNSALLAD Färdigkokta bönor är
smidigt när det vankas fest. Gott, billigt och snabblagat! Blanda gärna flera sorter och välj riktigt goda tomater. FÖR 10 PERSONER 2 burkar stora vita bönor (à 400 g) 1 burk kidneybönor (400 g) 500 g körsbärstomater, gärna olika färger 125 g salladslök 1 dl hackad persilja salt, nymalen svartpeppar ev rödlökskivor och persilja DRESSING 2 rödlökar 3 msk socker 3/4 dl vit balsamvinäger 1 1/2 dl olivolja DAGEN FÖR FESTEN: 1. Börja med dressingen. Skala, halvera och skiva löken. Lägg i en plastpåse tillsammans med socker och knyt ihop. 2. Massera med händerna tills löken börjar släppa vätska. Lägg i en skål. Blanda i vinägern. Rör ner oljan i omgångar. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. 3. Häll av och skölj bönorna. Blanda med dressingen. Ställ i kylen. 4. Dela tomaterna. Strimla salladslöken. Förvara var för sig i kylen. 4 TIMMAR FÖRE SERVERING: 5. Ta fram bönorna och tomaterna och låt stå i rumstemperatur. 30 MINUTER FÖRE SERVERING: 6. Blanda bönor, tomater, salladslök och persilja. Lägg upp i en eller flera skålar. Garnera ev med lök och persilja. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. hett & fruktigt ANANASSALSA Fräsch, syrlig och het… FÖR 10 PERSONER 1 stor färsk ananas (ca 1 1/2 kg) eller 1 1/2 burk ananasskivor (à ca 560 g) 3 msk finstrimlad chilifrukt (t ex spansk peppar eller jalapeño) 1 1/2 dl hackad koriander (1–2 krukor) 1 dl färskpressad limejuice (ca 4 lime) DAGEN FÖRE FESTEN: 1. Om du använder färsk ananas, skär den i fyra klyftor på längden. Skär bort den hårda stocken i mitten på varje klyfta. Skär bort skalet och strimla fruktköttet. Om du använder konserverad ananas, häll av och skär den i mindre bitar. Ställ i kylen. 2 TIMMAR FÖRE SERVERING: 2. Ta fram ananasen och ställ i rumstemperatur. Dela, kärna ur och strimla chilin. Hacka koriandern. STRAX FÖRE SERVERING: 3. Blanda ananas, chili och koriander med limejuice i en skål. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. 14 BUFFÉ 3 • 2 012 FRYSTIPSET! Fläskfilén kan tillagas fram till punkt 6 upp till 1 månad i förväg. Skär upp i skivor. Slå in i plastfolie och frys in i tättslutande plastpåsar. Tina helst i kylen, det tar ca 4 timmar. I rumstemperatur tar det ca 2 timmar. mört & smakrikt DUBBELMARINERAD FLÄSKFILÉ Marinera, tillaga och lägg sedan i ytterligare en marinad. Det ger saftigt och smakrikt kött. Med vårt buffétänk kan du mixa och matcha lite som du vill. Kanske fl äskfi lé i dubbla marinader med fruktig ananassalsa och matig bönsallad blir menyn du faller för. Planera matlagningen. Ett färdigt körschema fi nns på ICA.se/buffe. FÖR 10 PERSONER ca 1,5 kg fläskfilé rapsolja, salt, peppar limeklyftor, färska örter MARINAD 1 3/4 dl vit balsamvinäger 3 msk mörkt muscovadosocker 1 tsk paprikapulver (gärna rökt) 1 tsk chilipepper ancho style 3/4 dl tomatpuré MARINAD 2 3 vitlöksklyftor 4 msk mörkt muscovadosocker 1 dl rom (kan uteslutas) 2 msk vit balsamvinäger Latino-svängigt Lime, chili och rom tillsammans med bönor blir en het festmeny med latinska smakrytmer.